Crimeea, arme nucleare. Rusia susține că are dreptul să instaleze arme nucleare în Crimeea

Rusia și-a afirmat dreptul de a instala arme nucleare în Crimeea, peninsula din Marea Neagră anexată în urmă cu un an după un referendum controversat. Afirmația aparține unui oficial al ministerului rus de Externe, care a adăugat, pentru agenția Interfax, că nu el nu are cunoștință despre planuri ale Moscovei în acest sens.

"Nu știu dacă există arme nucleare acolo. Nu cunosc astfel de planuri, dar, în principiu, Rsia poate face asta", a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului de control al armamentului din cadrul Ministerului de Externe.

Crimeea este mai aproape de Europa Centrală decât oricare altă poziție în care se crede că Rusia ar avea amplasate arme nucleare. 

Astfel, echilibrul geostrategic ar fi afectat dacă peninsula disputată de Ucraina și Rusia ar obține statut nuclear.

Planul secret prin care Putin a anexat Crimeea. "Am terminat la 7.00 dimineaţa"

Peninsula Crimeea, anexată oficial de Rusia la mijlocul lunii martie a anului trecut, găzduiește portul strategic de la Sevastopol, acolo unde este staționată flota Rusiei din Marea Neagră.

Anunțul oficialului rus vine într-un moment tensionat în Marea Neagră, acolo unde România, Bulgaria și Turcia și alte patru state membre NATO execută exerciții navale multinaționale. SUA, Germania, Canada și Italia iau și ele parte la antrenamente, alături de o navă de luptă sub pavilion american, USS Vicksburg.

Analiști ruși pledează pentru amplasarea de arme nucleare în Crimeea

La o lună după asimilarea peninsulei ucrainene, ziarul rus Nezavisimaia Gazeta a publicat un material în care cita mai mulți experți ruși potrivit cărora ar fi necesară desfășuarea de arme nucleare în Crimeea.

Unul dintre aceștia este Vladimir Evseev, directorul Centrului de studii sociale și politice, care a declarat recent că Rusia va căuta mijloace să "anihileze" flota României.  El comenta, în urmă cu un an, că nu există obstacole pentru a instala armament nuclear în Crimeea. În apropierea orașului Sudak a funcționat până în 1996 un depozit de muniție nucleară moștenită de la Uniunea Sovietică și folosită în proiectile de artilerie, torpile și rachete de croazieră.

Cinci motive invocate de Putin pentru a anexa Crimeea

"Muniția a fost deja retrasă, însă depozitul a rămas la locul lui și nu ar fi greu de restaurat. Trebuie doar să ne întrebăm dacă Rusia realmente are nevoie de el. Ar putea exista coliziuni întrucât țările din Occident nu recunosc Crimeea", a spus expertul, citat de Agerpres.

Fiind vorba de arme convenționale, potențialul militar al SUA și NATO îl depășește de câteva ori pe cel al Rusiei, a amintit acesta. Totuși, dacă el va continua să crească în apropiere de frontierele țării, Moscova ar avea un argument solid: arme nucleare tactice în Crimeea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel