După referendumul care a avut loc în Crimeea, această regiune a devenit un subiect controversat și delicat pentru cei mai mulți cartografi.
Cum ar trebui reprezentată Crimeea pe hartă? Washington Post a studiat acest subiect. De ce atât de multe dificultăți? Semnele de întrebare persistă cu atât mai mult cu cât regiunea – altădată ucraineană – a fost anexată Rusiei. Poate și pentru că un multe țări occidentale și multe state membre ONU nu recunosc în mod oficial această anexare.
Crimeea este ceea ce s-ar putea numi "zona gri". Astfel de regiuni sunt caracterizate prin "incertitudine", după cum explică Philippe Moreau Defarges, de la Institutul Francez al Relațiilor Internaționale, într-un raport intitulat "Gestiunea zonelor gri": "Aceste zone pot fi calificate drept "gri" pentru că ele nu se găsesc nici într-o țară cu frontiere recunoscute și acceptate, și nci într-o țară unde guvernează anarhia și răbzoiul".
El susține că hărțile "oficiale" sunt făcute așa cum ar trebui – cu tot ce înseamnă granițe. În schimb, hărțile neoficiale iau în calcul toate problematicele anterior menționate. National Geographic, de exemplu, a fost criticat pentru o hartă pe care a realizat-o. Experţii au anunţat că vor reface harta lumii pentru a include Peninsula Crimeea în cadrul Rusiei, după ce anexarea ete finalizată. Reprezentantul National Geographic, Juan Jose Valdes, a declarat că hărţile National Geographic "arată lumea aşa cum este, nu cum doresc oamenii".
Pe de altă parte, pentru Google Maps, Crimeea este încă în Ucraina. Această problemă controversată a Crimeei va rămâne mult timp de acum înainte fără soluții. Și presa are aceeșai dilemă: unde să situeze Crimeea? În Ucraina? În Rusia? Sau așa cum a făcut AFP într-o zi: pur și simplu nu a încadrat-o niciunde, se întreabă jurnaliștii de la Slate.fr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci