Experții spun că un proces pentru crimele de război comise de Rusia în timpul invaziei Ucrainei ar putea restrânge capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a părăsi țara.
Atrocitățile din Ucraina i-au determinat pe liderii internaționali să-l numească pe Vladimir Putin ”criminal de război” și să pledeze pentru ca cei responsabili să fie judecați.
Sâmbătă, Carla Del Ponte, care a condus anterior tribunalele pentru crime de război pentru Rwanda și Iugoslavia, a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să emită un mandat de arestare pentru Vladimir Putin.
Dacă președintele rus va fi judecat, ar putea limita călătoria sa doar la țările care nu participă la CPI. Țările membre sunt obligate să coopereze cu anchetatorul internațional, a spus Hannah Garry, profesor clinic de drept și director al Clinicii Internaționale pentru Drepturile Omului de la Universitatea din California de Sud.
În total, 123 de țări sunt membre ale CPI, inclusiv aproape fiecare țară din Europa. Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari puteri mondiale, inclusiv Statele Unite și ”partenerul strategic” al Rusiei, China, nu sunt membri ai Curții Internaționale.
Într-un interviu pentru Newsweek, Garry a avertizat că restricțiile de călătorie ar avea un impact asupra capacității lui Putin de a se angaja în diplomație și în negocieri pentru a pune capăt războiului, dar nu a pune capăt diplomației ruse, adăugând că negocierile ar putea avea loc în afara jurisdicției CPI. ”Dar ar fi limitat”, a adăugat ea.
Ea a adăugat că călătoria intră în joc doar dacă rechizitoriul vine de la CPI. Alte țări, inclusiv Ucraina, investighează, de asemenea, potențiale crime de război, dar ar fi dificil să se afecteze aceste mandate, deoarece Putin se bucură de imunitate la urmărirea penală de către instanțele naționale pe lângă Curtea Internațională de Justiție, a spus ea.
Deși membrii ICC trebuie să coopereze cu o investigație a ICC, Garry a spus că există o ”probabilitate puternică” ca unii membri ai ICC să nu-l predea pe Putin dacă acesta le vizitează țara. În acest caz, Națiunile Unite ar putea adopta o rezoluție prin care să le cheme să coopereze, a spus Garry.
Maria Popova, profesor la Universitatea McGill, a spus că Putin trimite de obicei reprezentanții Kremlinului la negocieri, așa că impactul asupra diplomației ar putea să nu fie „dramatic”. Dar ea a spus că un rechizitoriu ar putea afecta modul în care el duce războiul, înfuriindu-l.
”Va exista o mulțime de resentimente și furie față de comunitatea internațională – în rest, în primul rând – din cauza unui rechizitoriu ipotetic”, a spus ea.
Chiar dacă restricțiile privind călătoriile internaționale provoacă o bătaie de cap pentru diplomația lui Putin, s-ar putea să nu-i slăbească poziția în Rusia. Robert English, profesor de relații internaționale la Universitatea din California de Sud, a declarat pentru Newsweek că un rechizitoriu ICC împotriva lui Putin i-ar întări probabil poziția acasă.
Unii ruși vor vedea rechizitoriul ca pe o pată asupra lui Putin, dar pentru milioane de ruși a căror unică sursă de știri este propaganda de la Kremlin, English a spus că rechizitoriul ar putea aduna în continuare oamenii în spatele președintelui.
”Ar spune ”el este tipul nostru”, ”iată mai multă conspirație occidentală împotriva noastră”, ”iată un tratament mai incorect al eroului nostru””, a spus English. ”De fapt, probabil că i-ar spori popularitatea” spune profesorul.
Pe măsură ce armata rusă se retrage din capitala Ucrainei, Kiev, amploarea victimelor civile începe să fie dezvăluită. Cel puțin 300 de oameni au fost uciși în Bucha în timpul a ceea ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept „genocid” rusesc, iar oficialii cred că numărul real de morți ar putea fi și mai mare.
Karim Khan, principalul procuror al instanței, a scris la acea vreme că este ”mulțumit că există o bază rezonabilă pentru a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina în legătură cu evenimentele deja evaluate în timpul examinării preliminare. de către Oficiu”.
Liderii lumii și-au exprimat groază față de ce s-a întâmplat la Bucha, unde imagini arată atrocități comise de trupele ruse împotriva civililor. Printre devastări, unele imagini indică o groapă comună de 45 de picioare aflată lângă o biserică.
Trupele ucrainene au intrat în oraș săptămâna trecută unde au găsit sute de cadavre civile care zăceau decedate pe străzi, unele cu mâinile legate la spate și răni de gloanțe în cap.
Deși potențialul unui proces pentru crime de război l-ar putea enerva pe Vladimir Putin, English nu crede că restricțiile asupra călătoriei sale ar face o diferență enormă în viața lui.
”Oricum, nu este un mare călător și iubitor de vacanțe străine”, a spus el. ”Țara lui este vastă. Dacă vrea să navigheze — dacă vrea să se bucure de clima mai caldă din sud sau de nordul înghețat împădurit, Siberia, Arctica și tot ce este între ele — nu se va simți prea constrâns.” a conchis el.
Citeste și: Carla Del Ponte cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News