O femeie din Brănești s-a sinucis acum trei săptămâni, aruncându-se împreună cu copiii în fața trenului. O altă crimă a îngrozit orașul Torino, după ce o româncă și-a ucis fiica de șase ani cu un cuțit, după care s-a sinucis.
Pshihiatrul Călin Scripcaru crede că un diagnostic probabil ar putea fi cel de psihoză maniaco-depresivă, în ambele cazuri.
Această afecțiune este mai frecventă la femei, explică profesorul Scripcaru. Vârsta de debut este mai avansată decât în cazul altor boli psihice,m cum ar fi schizofrenia. Starea bolnavului alternează, de la episoade maniacale, cu excesivă bună-dispoziție, la depresie severă. Depresia este atât de accentuată încât își omoară copiii, pentru a-i feri să treacă prin ceea ce trece mama. Este un omor altruist, adică încearcă să-i protejeze pe copiii de ceva mai rău decât moartea, să-i scape de greutățile vieții. Acest tip de omor, cum spuneam, este întâlnit în psihoza maniaco-depresivă. Mama nu mai vede nicio scăpare, nico șansă pentru copiii ei și își închipuie că vor trece prin aceeași durere, așa că încearcă să-i menajeze, înainte de a-și lua viața. Există tratament și acesta dă rezultate, cu două condiții: să existe suportul medical și emoțional, astfel încât pacientul să urmeze tratamentul fără pauză, și să nu intervină alți factori perturbatori (stres, regim traumatizant, acces la droguri, alcool, oboseală, probleme în familie etc).
Din păcate, stigmatizarea problemelor psihice îi face pe mulți să nu solicite ajutor specializat, se rușinează să meargă la medic, iar cei din jur ignoră deseori semnalele de alarmă pe care le transmite bolnavul. Ca să nu mai amintim că, în special în mediul rural, accesul la specialiști, la tratament, este dificil.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu