Criminalii lui Putin se vaită că Ucraina că pregăteşte o provocare de Paştele ortodox.
Ministerul Apărării din Rusia a acuzat luni Ucraina că plănuieşte, cu ajutorul Occidentului, o provocare în timpul Paştelui ortodox, când ar avea intenţia să atace cu ajutorul unor sisteme mobile de mortiere biserici ortodoxe în mai multe regiuni ucrainene, transmite EFE.
'Kievul, cu sprijinul mai multor ţări occidentale, încheie pregătirile pentru o serie de provocări sofisticate şi monstruoase, cu un număr mare de victime în regiunile Zaporojie, Nikolaev, Odesa, Sumî şi Harkov', a declarat şeful Centrului de Control pentru Apărare Naţională al Rusiei, general colonelul Mihail Mizinţev.
Potrivit oficialului rus, ucrainenii au pregătit peste 70 de grupuri mobile de vehicule 4x4, echipate cu sisteme de mortiere, cu scopul de 'a bombarda lăcaşuri şi biserici ortodoxe în noaptea de Paşte (23 spre 24 aprilie) şi de a da vina pe militarii ruşi de asasinarea în masă a populaţiei civile în timpul acestei sfinte sărbători'.
Mizinţev a dat asigurări că autorităţile de la Kiev intenţionează să invite jurnalişti occidentali pentru a le arăta 'excesele ruşilor' şi 'a difuza imediat' ştiri false.
'Provocările pe care le pregătesc autorităţile ucrainene demonstrează totala lor indiferenţă faţă de destinul propriilor lor cetăţeni', susţine oficialul rus.
Mizinţev a cerut ONU, OSCE, Crucii Roşii şi altor organizaţii internaţionale 'să intervină pe lângă regimul de la Kiev pentru a evita această provocare inumană, care sfidează toate normele eticii şi dreptului umanitar internaţional'. 'Avertizăm din start toate ţările din 'Occidentul civilizat' condus de SUA că Rusia are toate dovezile cu privire la pregătirile regimului de la Kiev pentru a comite aceste crime teribile', a mai transmis oficialul rus.
Acumularea de vagoane la punctele de trecere a frontierei şi închiderea graniţelor în perioada Sărbătorilor Pascale au determinat Ucraina să restricţioneze, temporar, livrările de bunuri pe calea ferată spre Polonia şi România, a declarat luni un oficial din conducerea companiei de stat Ukrainian Railways, transmite Reuters. Ucraina, un mare producător agricol mondial, obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră însă după invazia rusească a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată via graniţa de vest. Valerii Tkachov, adjunctul directorului comercial de la Ukrzaliznytsia, a confirmat că, în perioada 16-18 aprilie, transportatorul a impus restricţii cu privire la livrările pe calea ferată spre România, prin punctele de trecere a frontierei de la Diakovo şi Vadul-Siret. În aceeaşi perioadă, au fost introduse restricţii cu privire la transportul de bunuri pe calea ferată şi spre Polonia, prin punctele de trecere a frontierei de la Yahodyn şi Izov, a spus Valerii Tkachov. Restricţiile au fost implementate 'din cauza acumulării de vagoane în direcţia punctelor occidentale de trecere a frontierei şi a solicitărilor venite de la partenerii occidentali de a reduce livrările de trenuri de marfă', a precizat Tkachov.
Potrivit acestuia, 'ţările vecine par să nu fie pregătite pentru o creştere semnificativă a traficului de produse ucrainene pe teritoriul lor', din cauza lipsei de locomotive şi vagoane, a capacităţii limitate de trafic şi a restricţiilor impuse pentru vagoanele de marfă. Potrivit reprezentantului Ukrzaliznytsia, la data de 14 aprilie, erau 29.461 de vagoane de marfă în apropierea punctelor de trecere a frontierei, iar numărul a crescut cu 28% în primele două săptămâni din luna aprilie. 'Nu a fost luată nicio decizie cu privire la oprirea sau restricţionarea traficului pe termen lung spre ţările europene', a spus Valerii Tkachov pentru Reuters, adăugând că restricţiile temporare sunt 'o soluţie strict operaţională care va permite trecerea graniţelor pentru descărcare şi eliminarea blocajelor de trafic'.
Adjunctul directorului comercial de la Ukrzaliznytsia nu a precizat ce tip de bunuri sunt afectate de restricţiile de transport, însă anterior firma de consultanţă APK-Inform a dezvăluit că operatorul feroviar ucrainean a decis să restricţioneze livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre Polonia şi România. Zilele trecute, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a spus că sarcina principală a ministerului pe care îl conduce este să găsească căi alternative pentru exportul de cereale, în contextul în care ţara vecină are 13 milioane de tone de cereale gata să fie exportate. Solskyi a precizat că Ucraina trebuie să golească silozurile pentru noua recoltă din luna iulie, care potrivit analiştilor ar putea să se ridice la 40 de milioane de tone. În luna martie, exporturile de cereale şi oleaginoase ale Ucrainei au scăzut până la 200.000 de tone, în condiţiile în care înainte de război Ucraina exporta până la şase milioane de tone de cereale şi oleaginoase într-o singură lună, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News