Uneori când vedem o persoană cu probleme psihice o punem la zid și o încadrăm în categoria "nebuni". Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu a spus la interviurile DC News că există ideea preconcepută că "nebunii" sunt periculoși. În realitate, lucrurile sunt mult mai complexe, iar psihiatrul a explicat care este situația cu așa numita "criminalitate a nebunilor".
"S-a vorbit mult și se vorbește despre 'criminalitatea nebunilor'. Aceasta este părerea comună. Dacă am merge acum pe stradă și am face o mică anchetă, desigur că răspunsul ar fi - 'da, sigur, nebunii sunt periculoși, sunt mai periculoși decât normalii'. Eu aș spune decât așa zișii normali. Niște studii din America din anii '70 au arătat că, de fapt, pacienții cu tulburări psihice - modelul tulburării psihice majore fiind schizofrenia - au această evoluție ondulatorie, se remit sub tratament foarte bine, dar trebuie să menținem remisiunea. (...) Aceste studii au arătat că pacienții psihici reintegrați, tratați bine și îngrijiți în sisteme comunitare au același grad de periculozitate și criminalitate ca populația generală. 'Nebunii' nu sunt mai periculoși decât normalii. Ei pot deveni așa când sunt abandonați. Și este normal să fie așa pentru că nu mai au posibilitatea să se adapteze, rămân fără bani și atunci mai pot fura, să bea, să doarmă prin parcuri etc", a spus profesorul la DC News.
DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News