Criminalul din Grădina Botanică din Craiova, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @daniel-007
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @daniel-007

Tânărul de 17 ani, care a înjunghiat mortal, o fată în Grădina Botanică din Craiova, a fost condamnat, definitiv, la 15 ani de închisoare.

Citește și: Condamnare cu executare pentru fosta șefă a Secției de Oncologie a SJ Suceava. Decizia este definitivă

Mario Alexandru Fojică, tânărul care a înjunghiat mortal, în vara anului trecut, o fată în Grădina Botanică din Craiova și l-a rănit grav pe prietenul acesteia, rămâne cu pedeapsa de 15 ani de închisoare, în urma deciziei definitive dată, vineri, de Curtea de Apel Craiova.

Astfel, Instanța Curții de Apel Craiova a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Fojică Mario-Alexandru și de partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova împotriva sentinței penale din data de 28 iunie 2024, pronunțată de Tribunalul Dolj, prin care a fost condamnat Mario Alexandru Fojică la măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă maximă de 15 ani, instanța dispunând executarea acestei măsuri într-un penitenciar.

”Respinge, ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Fojică Mario-Alexandru și de partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova împotriva sentinței penale nr. 325 din data de 28 Iunie 2024, pronunțată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 5596/63/2023. Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata arestării preventive de la 28.06.2024, în continuare, la zi.

Obligă apelanții la plata sumei de 100 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 276 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul Fojică Mario-Alexandru la plata către părțile civile Lungu Flavius Narcis, Lungu Ana-Maria și Lungu Alexia-Andreea a sumei de 4.020 de lei (3.750 de lei onorariu apărător ales și suma de 270 lei cheltuieli ocazionate de deplasare), cu titlu de cheltuieli judiciare făcute de aceasta”, se menționează în decizia definitivă a Curții de Apel Craiova.

Reamintim că Tribunalul Dolj l-a condamnat pe 28 iunie pe Fojică Mario-Alexandru, minor la data săvârșirii faptelor, la 15 ani de închisoare ca măsură educativă într-un penitenciar pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat, port fără drept de obiecte periculoase și folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Instanța a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și l-a obligat pe inculpat la plata către această parte civilă a sumei de 29.317 lei, cu titlu de despăgubiri materiale. Totodată, Tribunalul Dolj l-a obligat pe inculpat, în solidar cu părțile responsabile civilmente Fojică Constantina și Fojică Marius, la plata sumelor totale de 600.000 euro și 200.000 lei cu titlu de despăgubiri morale către părțile civile din dosar și a sumei de aproape 60.000 de lei cu titlul de despăgubiri materiale.

Minora atacată a murit din cauza rănilor

O adolescentă de 14 ani și prietenul acesteia au fost înjunghiați, pe 27 iunie 2023, în timp ce se aflau în Grădina Botanică, minora decedând din cauza rănilor suferite.

Atacatorul acestora, Mario Alexandru Fojică, avea la acel moment 17 ani și era elev la Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu”.

El a fost trimis în judecată, în septembrie 2023, pentru omor calificat și tentativă de omor calificat, anchetatorii arătând că inculpatul ”a plecat de acasă cu intenția clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-și aleagă victimele”.

”În data de 27.06.2023, în jurul orelor 16,00, în timp ce se afla în Grădina Botanică din Craiova, inculpatul F.M.A. a pus în aplicare hotărârea infracțională de a ucide, înjunghiind de mai multe ori cu un cuțit, în zone vitale, atât pe victima L.M.M., provocând decesul acesteia, cât și pe persoana vătămată B.E., acesteia producându-i leziuni traumatice ce au necesitat cca 40 zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața victimei.

La stabilirea încadrării juridice a fost reținută circumstanța agravantă, premeditarea, având în vedere că inculpatul F.M.A. a luat hotărârea de a ucide înainte de a pleca de acasă, sens în care s-a pregătit, înarmându-se cu un cuțit și luând asupra sa obiecte apte a nu fi identificat, apoi a reflectat asupra modului, a împrejurărilor, a locului și a momentului de săvârșire a faptelor. Astfel, chiar dacă inculpatul nu cunoștea cele două victime, din modul în care acesta a acționat rezultă că a plecat de acasă cu intenția clară de a ucide pe cineva, rămânându-i doar să-și aleagă victimele în funcție de împrejurări și să acționeze la momentul oportun”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj la momentul trimiterii în judecată, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel