Un fost consilier al lui Traian Băsescu le-a numit ”stafide”: cuvinte sau replici care atrag atenția presei, într-un discurs, făcând ca mesajul din acea frază să fie rostogolit și reținut de public. Crin Antonescu a aruncat o astfel de stafidă, în emisiunea ”Sinteza Zilei”, de vineri, 13 septembrie. ”Nu pentru că ne-ar tremura chiloțeii” a fost expresia preluată instantaneu de toate mediile de informare. Poate nu e întâmplătoare folosirea unui marker de conținut exact în fraza care prezintă strategia PNL pentru prezidențialele din 2014.
Ipoteza ruperii USL a fost vehiculată încă de la înființarea Uniunii. Destrămarea coalițiilor este aproape o regulă, în România, iar dacă nu se ajunge la divorțul de jure, de facto se poartă un război pe toată durata mandatului, așa cum s-a întâmplat între 1996-2000, când PNȚCD a fost eliminat de pe scena politică.
Crin, candidat al Opoziției, sprijinit de un partid aflat la Putere
În cazul unei ruperi a USL, președintele Crin Antonescu, are de gestionat două teme. În afara PNL, el trebuie să demonstreze că ”divorțul” este din vina partenerului. În plan intern, trebuie să reziste presiunilor/reproșurilor partidului, care nu dorește să plece de la guvernare. În plan personal, trebuie să evite greșeala lui Mircea Geoană, din 2009, când PSD a părăsit guvernarea și a pierdut Ministerul de Interne, înainte de alegeri, pentru a-și legitima candidatul ca venind din Opoziție.
Oricum, o astfel de manevră, în 2014, nu ar fi credibilă, iar în prezent s-ar lovi de refuzul propriului partid.
Crin Antonescu a anunțat la Digi Tv că este liderul Opoziției, fapt dovedit prin războiul cu Traian Băsescu, dar și prin conflictul deschis ulterior cu premierul Ponta, pe tema Roșia Montană. La finalul săptămânii, Antonescu a sugerat și strategia partidului pe care îl conduce. PNL va rămâne la Palatul Victoria, folosind pârghiile unei formațiuni aflate la Putere pentru a sprijini liderul Opoziției, adică pe Antonescu.
PNL nu pleacă din guvern, chiar dacă Ponta candidează în 2014
Fraza cheie, cea cu chiloțeii, arată că Antonescu disociază eventuala sa participare la prezidențiale de actul guvernării. Cu alte cuvinte, liberalii nu vor pleca de la Palatul Victoria dacă PSD își va numi propriul candidat la președinție. Dacă ignorăm ”stafida” și înlocuim ”viața bună” cu majoritatea parlamentară, rezultă mesajul:
PSD are voturile PNL în Parlament nu pentru susținerea lui Antonescu la prezidențiale, ci pentru că PNL este în guvern și va rămâne acolo.
Altfel, cum să traducem ” ci pentru că acest Guvern trebuie să reușească și pentru că acest Guvern și această majoritate trebuie să-și respecte cuvântul față de români”? Să reușească ar însemna să ducă până la capăt mandatul, adică să ajungă în 2016, iar respectarea cuvântului e asociată ”acestei majorități”, nu uneia noi, constituite ad hoc, fără să țină calcul de voința românilor.
Ce se va întâmpla dacă PSD susține alt candidat la prezidențiale? Din ceea ce a spus Crin Antonescu, nu există riscuri pentru partid: ”dacă nu, nu mă vor susține la prezidențiale și cu asta multă sănătate și mulțumiri pentru colaborare.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu