EXCLUSIV  Crin Antonescu a spus cine ar trebui să fie viitorul președinte al României

Crin Antonescu a spus pe cine ar vrea președinte al României.

VEZI ȘI: Ce note i-a dat Crin Antonescu lui Klaus Iohannis / video

Nu a dat un nume. Mai precis, liberalul i-a făcut portretul robot. Ce calități ar trebui să aibă viitorul președinte în viziunea lui Crin Antonescu?

Fostul lider liberal Crin Antonescu a declarat recent pe cine ar vedea ca viitor președinte al României, schițând un portret robot al acestuia și subliniind calitățile esențiale pe care le consideră indispensabile pentru această funcție.

În cadrul unui interviu acordat la DC News, Crin Antonescu a discutat despre responsabilitățile pe care le atribuie unui președinte „ideal” și despre ce ar trebui să realizeze acesta pentru a readuce statul român la un nivel funcțional și sincronizat cu societatea.

Crin Antonescu a sintetizat așteptările sale în trei direcții esențiale

Prima dintre acestea vizează reorganizarea și eficientizarea instituțiilor statului, despre care politicianul a subliniat că sunt, în mare parte, disfuncționale. El a făcut referire nu doar la instituțiile militare sau cele din domeniul justiției, ci și la alte domenii cheie precum educația, sănătatea și ordinea publică. Acesta a punctat că statul român ar trebui să ajungă la un nivel care să reflecte evoluția societății, despre care consideră că s-a dezvoltat, adesea, în ciuda statului, nu cu sprijinul acestuia.

A doua direcție asupra căreia Crin Antonescu a insistat este politica externă a României. Liberalul a subliniat că, deși România se bucură de stabilitate datorită alianțelor strategice în NATO și Uniunea Europeană, acest lucru nu mai este suficient. El a criticat abordarea recentă a politicii externe, care este privită ca o chestiune deja „rezolvată”, și a evidențiat necesitatea unei viziuni mai proactive în contextul global actual, menționând că a devenit esențial ca România să își dezvolte un rol mai activ în politica externă.

În final, Crin Antonescu a subliniat că viitorul președinte al României trebuie să fie un bun comunicator, capabil să își asume rolul de mediator între stat și societate, o funcție pe care, în opinia sa, niciun președinte român nu a exercitat-o cu adevărat.

„Președintele are trei lucruri mari și late, din punctul meu de vedere, de făcut. Asta-i accepțiunea mea, asta-i așteptarea mea. În primul rând... să pună ordine, dacă nu cumva socotește că ordinea actuală și de mulți ani încoace este corectă, în funcționarea instituțiilor statului român. Nu mă refer aici doar la instituțiile militare, la serviciile de informații. Nu mă refer aici la Parchete, deși cu acestea trebuie început. Mă refer la toate instituțiile - din educație, din sănătate, din ordine publică, tot…”, a spus Crin Antonescu la DC News. 

„Aveți aceeași senzație că statul este nefuncțional?”, a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Da! Și, mai mult decât atât, am spus că te doare inima când vezi cum societatea românească a crescut... în ciuda, nu cu sprijinul statului, și este peste. După părerea mea, prima misiune, principala misiune a viitorului președinte al României va fi să aducă statul cât mai aproape de nivelul actual al societății”, a spus Crin Antonescu. 

„A doua chestiune este politica externă și, de câteva rânduri de alegeri încoace, după consensul de la Snagov, să nu-l uităm, (...) de atunci încoace vorbim despre politica externă ca și cum această chestiune ar fi rezolvată. Suntem în NATO, suntem cu americanii, suntem în Uniunea Europeană și e foarte bine, dar nu mai este suficient”, a mai zis liberalul la DC News.

„Și, al treilea lucru: Viitorul președinte trebuie să fie un comunicator care își asumă această mediere abandonată sau, poate, niciodată exercitată de un președinte al României cu adevărat, între stat și societate”, a subliniat Crin Antonescu.

Youtube video image

VEZI ȘI: Crin Antonescu a găsit "cel mai potrivit titlu” pentru cartea lui Nicolae Ciucă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel