Crin Antonescu nu este de acord cu imunitatea parlamentarilor

crin2
crin2

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat la emisiunea "Realitatea la raport" de vineri seara de la Realitatea TV, că putere mai mare ca acum nu a mai existat cu un premier si să presupunem si președinte sub auspicile aceleiasi idei si cu hotârarea de a pune totul sau nimic pe un asemenea plan. Antonescu a mai afirmat despre statutul parlamentarilor privind imunitateaPNL nu e cu nimic implicat în această chestiune: Discuția despre modificarea statutului nu avea alt rost decât de a face ajustările privind cheltuielile bugetare, a mai afirmat președintele PNL.

De Ce News vă prezintă principalele declarații ale  președintelui Senatului:

- Despre respingerea de către Băsescu a propunerilor lui Pivniceru pentru şefii parchetelor: Am stat de vorbă cu dna ministru Pivniceru, dar nu pe această temă. Această temă e importantă în sine, pentru mine, pentru PNL şi Parlament, dar nu am fost si nu voi fi nicidecum implicat. Nu cunosc, nu recomand, nu exprim indoieli faţă de oameni din acest sistem şi ministrul Justiţiei, atât cât e rolul său în numirea şefilor parchetelor, are absolută independenţă, în raport cu PNL. Constituţia îi permite preşedintelui să respingă propunerile ministrului, nu m-a surprins, nu m-a mirat, dar am rezerve in raport cu motivaţia preşedintelui, nu atât in ce priveşte avizul negativ de la CSM, ci lipsa de transparenţă invocată în maniera de selecţie făcută de ministrul Justiţiei.

- Ce ne spune preşedintele nu e în ordine  - dacă ministrul Justiţiei e Monica Macovei, e bine să propună ministrul şefii parchetelor, dacă nu e ministru din guvernul meu, nu e bine. Important e să avem cât mai repede stabilitate in sistem, aceste interimate prelungite nu sunt de bun augur. Dacă vorbim de o modificare a legii, e o chestiune strict a Parlamentului, nicidecum a preşedintelui.

- Despre riscul ca un eventual eşec al guvernării să ii afecteze şansele la prezidenţiale: Câtă vreme bătălia pentru preşedinţie din 2014 nu e bătălia unui singur om, ci a USL - plecăm de la premisa si increderea că în 2014 există USL şi un candidat comun - şansele nu au cum să nu fie afectate de performanţa guvernamentală, de perceptia cetăţenilor asupra a cât se schimbă sau nu în bine viata, actul parlamentul, dezbaterea publică. Acolo se strâng sau se pierd nişte puncte. Dar contează si măsura in care vom sti să distingem intre planuri, să facem o acţiune complementară din exercitiul guvernamental si proiectul mai larg, de ţară, prezidenţial, care să fie asumat de toată coaliţia politică şi de celelalte teme pe care le asumă candidatul.

 - Am făcut parte, noi liberalii, din guvern cu ţărăniştii, cu PD (...), liberalii au fost mereu mâhniţi că alţii au mai mult. Pesedistii in general sunt mai putin comunicativi, dar veţi vedea şi o mare mâhnire în sufletele unora din PSD că mai există şi alţii la guvernare. In măsura in care Ponta va inţelege ca e premierul unui guvern de mare coalitie, nu ca presedinte PSD , PSD isi trage destul profit electoral daca guvernarea iese bine. Temele de agendă guvernamentală nu sunt cum incap pe scaune PSD, PNL şi conservatorii care nu sunt lipsiti de ambitii si anvergura aspiratiilor. Faptul că premierul e din PSD, iar candidatul la preşedinţie va fi liberal nu e deloc un temei.

 - Despre reforma clasei politice: Mă pasionez de rezolvarea acestei şarade, care e reforma clasei politice. M-am gândit că (...) poate s-o fi petrecut reforma si noi am rămas in continuare nemulţumiţi. Nu s-a intamplat. Am avut speranţa reformei pe cale biologică. Puţini dintre oamenii tineri şi foarte tineri au performat. Elena Udrea. Anastase, Emil Boc sunt politicieni tineri şi foarte tineri care au avut succes în carieră, dar în ce însemna performanţa măsurabilă în interesul public au eşuat, pot să dau exemplu si in PNL. Prin aşezarea trenului pe şine, vezi intrarea in UE, reforma n-a reuşit. Am sentimentul că lucrurile au mers ceva mai bine până am intrat in UE; oamenii păstrau nişte aparente, constransi. Cu votul,reforma nu a venit. Vorbim toţi despre baroni. Eu, trăind mult printre pesedişti în această vreme, am cercetat tema. In PSD avem acest fenomen, PNL avea 4 preşedinti de CJ, acum avem 13, nu putem vorbi incă de baroni.

 - Pentru mine, poate Victor Ponta va mai avea şi altă şansă dacă o ratăm pe asta. Din punctul meu de vedere, acum ori niciodată. Putere mai mare decât acum n-a mai fost, cu un premier si să presupunem si presedinte sub auspicile aceleiasi idei si cu hotârarea de a pune totul sau nimic pe un asemenea plan. Măsurile sunt de natură legislativă. si administraitv, printr-un set de criterii asumat si fără exceptie respectat. Excepţiile in politică sunt foarte dureroase, intotdeauna sunt oameni de bună calitate, pe care nu-i poti promova si pana acum, am făcut aceste excepţii.

- In realitate, oricum ministrul Justiţiei, când sesizează preşedintele Camerei, evident că el invocă si se dau niste elemente ce sunt discutate in Comisia juridica pentru a se vedea daca există minimul necesar. Nu văd de ce la acest articol trebuia umblat acum sau vreodată.

 - Despre statutul parlamentarilor privind imunitatea: PNL nu e cu nimic implicat in chestiunea asta: Discutia despre modificarea statutului nu avea alt rost decat de a face ajustările privind cheltuielile bugetare. Pentru asta s-a format acea Comisie. De ce această Comisie s-a apucat să discute delicatul articol privitor la imunitate, eu nu ştiu. Nu e in niciun fel o actiune a PNL, nu susţin. Nu cred ca e vorba de superimunitate, ci de o complicatie inutila ce sporeşte nepermis gradul de neincredere privind parlamentarii. Eu am auzit de această chestiune uitându-mă mai puţin la TV decât o fac de obicei, am văzut că se discuta un document pe care nu-l asuma nimeni, nu am luat-o in serios. După aceea am văzut că e consultat chiar si dl Băsescu in această chestiune, pe care ulterior dnul Zgonea mi l-a explicat, avea o anumită noimă, dar nu mie trebuia sa-mi explice, ci opiniei publice, cred că trebuia oricum să renunţe la chestiunea asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel