Crin Antonescu, propus la Transporturi

Liberalii au propus un candidat la Transporturi, după ce Relu Fenechiu a fost condamnat în prima instanță pentru corupție. Miza numirii este una importantă. Principalul lor adversar, Traian Băsescu, încearcă să demonstreze ca sunt incapabili să guverneze și au o moralitate îndoielnică. În plus, postul este unul sensibil: Băsescu l-a deținut, direct sau prin oameni de încredere, jumătate din perioada postdecembristă, iar în fișete s-ar putea afla documente explozive.

Victor Ponta a pus degetul pe rană: oricine va fi numit, va intra în malaxorul regimului Băsescu. Evident că un personaj fără pată va fi mai greu de compromis, dar uite că liberalii nu reușesc să iasă din ecuația liderilor politici standard, care au strâns o grămadă de vulnerabilități în anii tulburi ai tranziției. Aplicarea formulei ”partidul a muncit și suferit, acum își ia răsplata” este exact ce așteaptă băsiștii.

O soluție simplă ar fi numirea unui tehnocrat, pe criteriul competenței. Greu de acceptat de către partid. Apoi, s-ar putea ca un competent să fie la fel de ușor de atacat ca un politician. Omul și-a dobândit competența în domeniu și nu am văzut sfinți care să reziste în iadul corupției, așa cum numai Traian Băsescu și Anca Boagiu pot rezista. Dar, ei nu sunt oameni.

O soluție șoc, de tipul celor cu care Băsescu a câștigat, de-a lungul timpului, ar fi propunerea ca Antonescu să preia portofoliul. Este în afara logicii politice clasice (nu cobori de la a doua poziție în stat într-un post de execuție) dar fără inovări spectaculoase nu poți ajunge în vârf.

Principalul atu al lui Crin Antonescu este lipsa unor tinichele de care să se agațe magnetul DNA. Nu a condus licitații, nu a avut și nu are afaceri. Nu știu un alt lider PNL inatacabil. Traian Băsescu și instituțiile sale ar pierde fără drept de apel, dacă ar încerca să lanseze o făcătură anti-Crin. Până la alegeri, Antonescu ar putea demonstra că se poate și fără blaturi, ar putea demara două-trei proiecte și ar putea lămuri multe necunoscute din epoca Băsescu, pe care miniștrii PSD și PNL de până acum le-au făcut uitate prin sertare.

Poziția de la Senat, oricât de onorantă ar fi, nu are trecere în ochii marelui public. Noua Constituție nu interesează multă lume. Singurul reproș serios adus lui Crin Antonescu este că n-a avut o funcție importantă în Executiv. Traian Băsescu, cel care pierdea Flota și respingea construcția de autostrăzi, s-a legitimat ani în șir cu postul de la ...Transporturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel