Circa 600 de inspectori antifraudă au început luni dimineaţă, controlale simultane în 15 complexuri engros la nivel naţional, printre care Smart Expo Flora din Bucureşti şi Expomarket Doraly din comuna Afumaţi, vizând în total 60 de engros-uri în cadrul operaţiunii "Cristal".
"Astăzi (19.10.2015), Direcţia Antifraudă Fiscală a demarat prima etapă a unei ample operaţiuni de control şi monitorizare a firmelor care îşi desfăşoară activitatea în toate centrele engros din România (Operaţiunea "Cistal"). În fiecare zi, până pe 25.12.2015, atât în cadrul controalelor operative, cât şi al verificărilor documentare şi al întâlnirilor cu reprezentanţii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată ţara vor verifica în detaliu activitatea economică şi traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale", se arată într-un comunicat al ANAF.
Echipa de conducere a operaţiunii va stabili atât zilele în care formaţiunile mobile ale Direcţiei Antifraudă vor monitoriza permanent intrările şi ieşirile de marfă, cât şi altgoritmul de schimbare a componenţei echipelor de control.
Pentru engros-iştii care vor fi găsiţi cu nereguli în timpul verificărilor operative, Fiscul controla amănunţit activitatea desfăşurată până în prezent.
[citeste si]
Inspectorii antifraudă au descins la centrele Smart Expo Flora (Bucureşti), Expomarket Doraly (Afumaţi Ilfov), Marlorex şi Frigorifer (Craiova), Euro 2 şi Piaţa de Gros (Timişoara), Brintex (Braşov), West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Gama Center (Ploieşti), Pasărea Phoenix (Iaşi), Pavcom (Târgovişte), Galgros (Galaţi) şi Tug (Brăila).
Aceştia se pregătesc de jumătate de an pentru operaţiune, având câte o fişă de documentare pentru fiecare centru engros din ţară.
Operaţiunea "Cristal" va fi reluată la începutul anului viitor, după analizarea rapoartelor de evaluare ale primei etape, care se va încheia la 25 decembrie. Astfel, Fiscul vrea să elimine firmele evazioniste din centrele engros şi să blocheze, cu ajutorul noii proceduri de înregistrare în scop de TVA, accesul acestora şi al persoanelor implicate în circuitul economic.
"La sfârşitul acestei operaţiuni, singurii care vor mai desfăşura activităţi economice în engros-urile din întreaga ţară vor fi doar contribuabilii oneşti. Iar cei care se gândesc că vor înfiinţa alte firme prin interpuşi care nu au cazier fiscal, pentru a obţine codul de TVA, trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o operaţiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal şi pentru un şurub", a declarat în comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.
În timpul verificărilor şi controalelor vor fi supravegheate permanent importurile de bunuri pentru depozitele engros. Achiziţiile intracomunitare vor fi monitorizate de structura Trafic Control, nou înfiinţată în cadrul Direcţiei Antifraudă, căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi primite suplimentar de ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci