Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) consideră că amânarea discutării aspectelor tehnice şi de conţinut în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a României a fost o eroare, a declarat luni, la finalul şedinţei Biroului Politic Permanent Naţional, preşedintele de onoare al formaţiunii, Cristian Diaconescu.
„Aşa cum ne-am propus ca mandat politic general, UNPR va rămâne consecventă politic. Din acestă perspectivă, cum am afirmat de la început, am susţinut şi continuăm să susţinem, atât în Coaliţie, cât şi în faţa opiniei publice, proiectele privind reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei. Credem că amânarea discutării aspectelor tehnice şi de conţinut în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a României a fost o eroare. În acest moment, pe formulele birocratice, generatoare de corupţie, care împiedică absorbţia fondurilor comunitare de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, România nu are şansa unui progres rapid. Facem un apel către decidenţii politici din partidele politice mari din România, care au şi responsabilităţi la nivel local, să lase ca decizia politică în toate partidele să meargă în direcţia bună, adică în direcţia modernizării acestei ţări. Sunt convins că numai pe această cale ne putem îndeplini agenda şi responsabilităţile pe care le avem faţă de societate şi pe care le clamăm cu multă fervoare în tot felul de momente politice“, a afirmat Diaconescu, citat de Agerpres.
El a susţinut, „pornind de la ceea ce partidele afirmă, că reorganizarea este necesară“, că procesul ar fi trebuit finalizat până pe 1 ianuarie 2007, până la integrarea în UE.
„Nu s-a întâmplat acest lucru. Deci suntem în întârziere. Este o datorie pe care întreaga clasă politică o are faţă de societatea românească“, a spus Diaconescu.
În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei, vicepreşedintele Senatului a atras atenţia că derobarea de responsabilitate nu face cinste unei clase politice care se doreşte modernă şi europeană şi a subliniat că în prezent aceasta are nevoie de modificări.
În opinia sa, „dihotomia politică profundă“ este cea care împiedică chiar şi o discuţie de profunzime privind modificarea Constituţiei iar modul în care, în prezent, are loc dezbaterea organizatorică în Parlament este un argument.
„Se folosesc toate tehnicile dilatorii posibile - amânări de tot felul - pentru a se evita însăşi discuţia, însăşi începerea dezbaterii în interiorul Parlamentului. Este evident o opţiune politică, şi nici pe departe un angajament de natură să ne facă încrezători, cât de cât, că partidele parlamentare tratează cu seriozitate această temă“, a mai spus Cristian Diaconescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu