Cristian Diaconescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a tras un puternic semnal de alarmă legat de ”războiul hibrid” anunțat de autoritățile române.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, candidat independent în cursa pentru Cotroceni, a vorbit la Digi 24 despre situația în care se află România, în contextul anulării alegerilor prezidențiale de către CCR, după desecretizarea ședinței CSAT.
”Normal instituțiile statului ar trebui să ne spună în ce măsură votanți sau candidați am fost idioții utili. Și, cu toată deferența, ceea ce dumneavoastră prezentați, cu unii care au dat niște bani și fuge unul pe TikTok, e o glumă, bănuiesc.
Situația este mult mai gravă. Când îmi permiteam să spun, în diverse contexte, chiar trecând dincolo de zâmbetele complezente ale celor care mă auzeau: Suntem în ochiul vulcanului, suntem cu o frontieră de 1.200 de km de o zone de război, este un moment de vulnerabilitate pentru că un demers democratic, sigur, presupune la un moment dat un anumit tip de atitudine.
Nu vă spuneam eu la televizor, să mă dau mare. Vă spuneam aceste lucruri pentru că le știam din acest telefon. Iar acum văd, că ce știam eu din septembrie, Curtea Constituțională o anunță, acum, în motivare, că a existat un război în desfășurare.
Dacă rămânem la dialogul simplu, legat de micile ingrediente, vreau să vă spun că din 2002 există acte normative privind antisemitismul, privind propaganda, prozelistimul pro-nazist și nimeni nu a fost condamnat.
Când te uiți dintr-o zonă de agresiune sofisticată, vezi exact punctele de vulnerabilitate și le maximizezi fără a pune piciorul. Războiul hibrid este război, însemnând folosirea tuturor mijloacelor, de la cele diplomatice, economice, propagandistice, comunicaționale. Când discutăm despre comunicare, sunt altele mult mai sofisticate, care presupun ca agresorul să câștige împotriva victimei”, a declarat Cristian Diaconescu, la Digi 24.
Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă l-a ”văzut venind pe Călin Georgescu”, fostul ministru de Externe și candidat independent la prezidențiale a afirmat ”eu nu aveam partid, ce căutam eu în campania electorală, ce greutate avea cuvântul meu? Treaba mea era să anunț o anumită situație în care puteam ajunge.
Spuneți-mi, este retorică întrebarea, Călin Georgescu a fost candidat independent? Așa arată votul util în România? Ce vreau să vă spun este că discuția este mult mai serioasă. În acest moment, repet, România a sângerat. Ah, că am văzut economic un puseu punctual, nu este vorba numai de acest lucru. Este vorba de nivelul de credibilitate, e vorba de partenerii noștri. A fost nevoie să iasă Departamentul de Stat (n.r. al SUA) să anunțe tot felul de alte situații? Ca să rezum, dacă nu luăm foarte în serios ce ni s-a întâmplat și o considerăm doar o mică chestiune care raportează între comunicare și ingredient politic, s-ar putea ca noi și familiile noastre să aibă o problemă foarte serioasă în toți anii care vor urma”, a mai spus Diaconescu.
În ceea ce privește seriozitatea autorităților din România, în contextul în care CCR a anulat alegerile prezidențiale, în care ”independentul” Georgescu s-a calificat în ”finală”, de pe prima poziție, cu 22.94% (2.120.401 voturi valabil exprimate), Cristian Diaconescu a subliniat că ”nu am datele de fond.
Ce sa desecretizat, în primul rând vine din partea CSAT, instituia supremă din punctul de vedere al apărării siguranței și ordinii publice pentru români și România și, în egală măsură, CCR este instituția supremă din punct de vedere a funcționării democratice a unui stat a luat o hotărâre, referindu-se la acest tip de conflict, la acest tip de război, în care, deocamdată, a fost blocată cu o acțiune. Nu am de unde să știu, cum nici dvs nu veți știi niciodată care sunt argumentele vis a vis de rapoartele care s-au făcut publice.
Pentru că acele argumente și acele trimiteri nu se fac publice. Ori din această perspectivă, situația este mult mai complicată. Îmi este greu să vă dau un răspuns, dacă tot ceea ce se vede este adecvat momentului în care ne aflăm”, a concluzionat Cristian Diaconescu.
Reamintim că în primul tur al alegerilor prezidențiale, Cristian Diaconescu a obținut 286.842 voturi valabil exprimate, reprezentând 3,10% din totalul voturilor valabil exprimate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci