EXCLUSIV  Cristian Diaconescu, avertisment pentru Europa şi România: Nu ne permitem să îi pierdem pe americani, indiferent cine va conduce Casa Albă

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, a analizat alegerile din SUA din acest an, dar şi implicaţiile pe care rezultatul, oricare ar fi el, le va avea asupra României, din punct de vedere al securităţii militare. 

Conform lui Cristian Diaconescu, România nu îşi permite să piardă sprijinul SUA şi trebuie să lucreze la asta. 

"E aproape consens naţional în SUA. În primul rând, vor să se ocupe de problemele interne. În al doilea rând, inclusiv sub autoritate democrată s-au transmis mesaje în Europa pe 2 paliere: peste 2% din PIB pentru apărare şi preluarea frontierelor de fiecare stat, pentru că ei trebuie să se ocupe şi de zona indo-pacifică. 

În mod dramatic, nu ne permitem să îi pierdem pe americani, indiferent cine va conduce Casa Albă. Dar depinde de noi să ştim să negociem fie cu viitorul preşedinte al SUA, să zicem Kamala Harris, care ar intra într-un anume tip de inerţie al preşedinţiei Biden, fie să avem capacitatea să jucăm în sensul tranzacţional pe care îl are Biden la nivel internaţional. Adică este vorba de negocierea bilaterală peste capul multilateralului. Multilateralul contează mai mult sau mai puţin Suntem unii mai egali decât cei egali. 

Partea americană îşi păstrează clar susţinerea şi proiectul strategic în legătură cu apărarea României, dar trebuie să lucrăm şi să muncim pentru asta", a declarat Cristian Diaconescu. 

CITEŞTE ŞI  Ameninţările ruseşti de atac nuclear nu sperie încă Occidentul. Cristian Diaconescu spune că "nu s-a depăşit o linie roşie până acum"

"Pericolul poate veni din două direcţii"

"Radical nu cred că vor fi schimbări în ceea ce priveşte spaţiul european. Ideea că ar abandona proiectul de securitate în ceea ce priveşte, spre exemplu, România, e exclusă. Dar ar putea apărea nuanţe. După modesta mea părere, pericolul poate veni din două direcţii, în condţiile în care războiul va continua şi după alegerile din SUA. În ce măsură, cu sprijin american, reuşeşti să nu devii o zonă de interes de testare a solidarităţii înăuntrul NATO? În ce măsură, indiferent cine e comandantul suprem la Casa Albă, reuşeşti să păstrezi această solidaritate ca semnal, nu doar militar, ci şi politico-diplomativ? Dar, şi asta e cel mai important, perspectiva pe termen lung pe care americanii o transmit în legătură cu apărarea şi garanţiile de securitate acordate României pe care le susţin şi acolo unde România nu e în discuţie. În sensul că România e linie roşie, şi asta o spune reprezentantul american, nu o lasă să fie subînţeleasă. 

La un moment dat, şi repet, e strict teoretic, s-a discutat despre extinderea pe anumite nivele a unei zone buffer. Care, juridic, factual, nu o să o recunoască nimeni. Dar care din punct de vedere operaţional ar putea să existe. Ca de exemplu o desfăşurare militară proporţională, nu la fel de puternică la frontieră, ci mergând mai spre centrul Europei. Aici americanii au un cuvânt de spus", a mai declarat Diaconescu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel