Cristian Diaconescu, ministru de Externe al României în 2012, a anunţat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen va fi luată în luna decembrie.
„Datorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a Delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg a Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați) și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene. A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen Rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat între 17 și 20”, se preciza într-un mesaj publicat de europarlamentarul român Rareș Bogdan pe Facebook.
Acum, Cristian Diaconescu vine şi spune că decizia finală va fi luată în luna decembrie.
"Miniştrii de Interne şi de Justiţie din Comisia JAI vor lua decizia în legătură cu integrarea României în acordul Schengen în luna decembrie. A noastră şi a Bulgariei. Dacă deja s-a anunţat, după discuţia din Parlamentul European, înseamnă că în decembrie se va lua decizia corespunzătoare şi vom fi, înainte de 1 ianuarie 2023, membri ai acordului Schengen", a precizat Cristian Diaconescu la Digi 24.
Întrebat dacă războiul din Ucraina ne-a adus această decizie mai aproape, Cristian Diaconescu a spus că "da. Războiul şi felul în care noi am reacţionat. Începând de la cetăţeni, care au avut o reacţie extraordinară în faţa valului de migranţi, reacţie recunoscută la nivel european. În egală măsură, a contat şi faptul că îndeplinim condiţiile de aderare la acordul Schengen de 7-8 ani. Din punct de vedere tehnic nu există probleme. Singurele dificultăţi au fost opunerile de ordin politic".
"De 11 ani, 2 țări europene, pe care românii le tratează cu respect, îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen. Și asta deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări. Mereu, România și-a tratat partenerii cu respect. Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați de toți membrii UE? Să provocam o criză alimentară la nivel european? Să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale, care traversează zilnic România pentru a ajunge pe piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia?
Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Am fost mult prea eleganți și tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din Vest. Nu-i trimiteți pe alegătorii români către populiști și eurosceptici. Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european.
Acum 500 de ani, un român a fost primul european care l-a înfrânt si blocat pe cuceritorul Constantinopolului, Mehmet al 2-lea. Se numea Iancu de Hunedoara. În onoarea lui, și astăzi, toate bisericile catolice din lume trag clopotele la ora 12. Vă avertizez că, acum, Mehmet al 2-lea se numește Putin. A atacat Ucraina cu tancurile, dar a atacat și eurosistemul.
Are două arme: minciuna și politicieni cărora le oferă sprijin. Are oameni care deja le spun românilor că eurosistemul i-a abandonat. Pentru a anula orice demers antieuropean și pentru a anula discursul eurosceptic în interiorul granițelor României, țara mea trebuie să fie obligatoriu în Schengen! Nu vă bateți joc încă o dată de România. Ajunge!", a spus Rareș Bogdan, într-un discurs susținut în Parlamentul European. VEZI AICI CONTINUAREA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News