Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a vorbit despre situația României, în contextul geopolitic intens dezbătut la Minsk.
În ce priveşte România, în contextul geopolitc fostul ministru de Externe a subliniat: "Evident că, din punctul de vedere al României, principalul obiectiv este să nu ne vulnerabilizăm intern. Al doilea obiectiv este să fim cât se poate de rezonanţi cu partenerii noştri. Fac o previziune: în momentul în care există o desfăşurare de forţe în statele vecine, Federaţia Rusă va căuta să dea o replică, însemnând probabil tot o desfăşurare de forţe militare", a declarat Cristian Diaconescu, potrivit Adevărul.
Fostul ministru de Externe a subliniat că varianta militară este exclusă de partenerii României, dar şi de Rusia.
"Una este să ai baze militare, alta este operaţionalizarea lor. Nu au o conotaţie militară imediată, dar arată partenerului de dialog faptul că eşti foarte hotărât, că deja s-a trecut o linie roşie, că te pregăteşti pentru orice şi că, din punctul de vedere al decidentului politic, din punctul lor de vedere, militarii fac schema riscurilor şi ameninţărilor, iar decidentul politic hotărăşte cum eşalonează deciziile în funcţie de ameninţări. Deci nu e cazul să îşi ia nimeni raniţa, dar vulnerabilizează zona. Ca ţară în această proximitate, avem obilgaţiile de a participa la genul de mesaje pe care partenerii noştri îl transmit Federaţiei Ruse", a detaliat Cristian Diaconescu.
El consideră că destabilizarea Ucrainei este cauzată de corupţie. Subliniază că în cazul înlăturării fostului preşedinte al Ucrainei, nu se poate vorbi despre o lovitură de stat. "De aici şi a considera că înlăturarea fostului preşedinte ucrainean a fost o lovitură de stat, aşa cum media şi zona politică din estul Ucrainei perorează, o lovitură de stat a extremei drepte, mi se pare nedrept şi incorect. Acei tineri din piaţă nu voiau decât să se simtă cetăţeni egali cu toţi ceilalţi. Frustrarea acestor cetăţeni este explicabilă, dar nu poate fi transformată într-o atitudine extremistă. Ei pentru ce ucid? Ce vor să demonstreze? Cine e liderul în acea zonă? Ca şi în zona Statului Islamic, sunt diverse grupări, o nebunie întreagă. Acest lucru, e clar, nu poate fi imputabil naţiunii ucrainene", a conchis fostul ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News