Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că Guvernul vrea să facă mai dificilă ieşirea anticipată la pensie, dar şi eliminarea pensiilor speciale. În plus, spune acesta, dacă judecătorii CCR se vor opune, atunci aceştia ar trebui schimbaţi.
Întrebat, miercuri, în conferință de presă, ce se va întâmpla cu pensiile anticipate, ministrul Cristian Ghinea a spus că se va modifica procedura stagiului complet de cotizare, iar accesul la pensionarea anticipată nu va mai fi atât de facil.
„Va fi modificarea procedurii, ca să zic așa. Procedura va presupune să ai stagiu complet plus 8 ani și atunci poți să ieși anticipat. Se va modifica și stagiul complet. Ideea ar fi să faci mai greu accesa această opțiune de a ieși anticipat la pensie, fără a o elimina complet”, a explicat Ghinea.
Ministrul a mai spus că în privința pensiilor speciale este nevoie de o legislație specială, prin care vor fi aduse pensiile speciale în linie cu contributivitatea.
„Nu putem noi ca Guvern să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a CCR. Dar, dacă tot m-ați provocat, merg mai departe și o să spun că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei și propunerea pe care o să o fac partidului din care fac parte – USR PLUS – că în viitoarele numiri la CCR trebuie să ținem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menține această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale. Dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim în viitor alți oameni la CCR care să schimbe această opinie. Este foarte simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituțional un nivel al pensiei pentru că e anormal pentru alți pensionari care nu beneficiază”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
Ghinea a promis că va face tot ce ține de el pentru a elimina „această barieră constituțională” și a elimina pensia „nesimțită și nemeritată”, scrie Mediafax.
VEZI Salariul minim va ajunge la 3000 de lei în 2026, promite Ghinea. O nouă formulă de calcul, în PNRR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu