Arhiepiscopia Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci să fie interzis de la oficierea slujbelor pentru o perioadă de 30 de zile.
Preotul Cristian Pomohaci, este acuzat că ar fi încercat să corupă sexual un minor, va trebui să aducă dovezi pentru demontarea acuzaţiilor care i se aduc, decizia fiind luată, luni, de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.
Consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pr. Eugen Moldovan, a declarat, luni, că preotul Cristian Pomohaci a fost oprit de la slujire timp de 30 de zile urmând ca în această perioadă să îşi pregătească o apărare cu care să vină în faţa reprezentanţilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzaţiile care i se aduc de corupere sexuală a unui minor. Potrivit consilierului eparhial, preotul Cristian Pomohaci a negat toate acuzaţiile care i se aduc, dar nu a putut oferi dovezi care să îl dezincrimineze, potrivit adevarul.ro.
În replică la acuzațiile care i se aduc preotului Pomohaci, circa 200 de persoane s-au adunat în curtea Arhiepiscopiei pentru sprijinirea preotului-artist.
Ce spune Patriarhia Română
Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt spune că: "În legătură cu dezvăluirile făcute de presă privitor la înregistarea unei discuţii din care rezultă că un preot din Arhiepiscopia Alba Iuliei a încercat coruperea sexuală a unui tânăr, precizăm că părintele Pomohaci este deja anchetat de Consistoriul Eparhial din Alba Iulia, care, după confirmarea vinovăției acestuia, va lua măsurile care se impun. Acestea pot merge până la excluderea din cler a părintelui, întrucât condiţia morală a statutului de preot este incompatibilă cu o asemenea conduită. În măsura în care se dovedeşte că persoana cu care părintele Pomohaci a purtat discuţia înregistrată este minoră, atunci situaţia capătă şi o conotaţie penală, asupra căreia se vor pronunţa autorităţile abilitate".
[citeste si]
De asemenea, Patriarhia vine cu precizări referitoare la un alt caz în care Biserica este implicată, cel privitor la cazul de șantaj exercitat de trei preoți asupra Episcopului de Huși.
"Până în acest moment, cercetarea celor trei persoane reclamate este în curs şi nu există încă o concluzie oferită de autorităţile care instrumentează cazul. Întrucât natura faptei de şantaj nu este una bisericească, ci juridico-penală, iar Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei nu au primit nicio sesizare împotriva episcopului Huşilor, care este persoana reclamantă, autorităţile bisericeşti nu pot decât să aştepte derularea procesului de cercetare şi de aflare a adevărului. Conform legiuitorului, prezumţia de nevinovăţie este inviolabilă până la finalizarea anchetei şi pronunţarea unei sentinţe.
În aceste cazuri, dar și în altele similare, Patriarhia Română respectă în mod riguros autonomia eparhială", mai precizează reprezentantul Patriarhiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News