Cristian Preda: Demersul USL din PE viza publicul de acasă

cristian_preda
cristian_preda

Dezbaterea din plenul Parlamentului European privind situația din România a consemnat noi atacuri ale deputaților USL la adresa Comisiei Europene, iar demersul USL-ului viza ”exclusiv publicul de acasă, întreţinut cu obscenităţi şi grosolănii de-acum cunoscute”, este concluzia democrat-liberalului Cristian Preda.

Acesta susține, într-o postare pe blogul personal, că în absenţa premierului Ponta, teza avansată de USL-iști a fost aceea că instituția europeană, respectiv, Comisia, e ”partizană”.

”A exprimat-o în modul cel mai plastic cu putinţă unul dintre deputaţii PSD, care nu s-a sfiit să-i reproşeze doamnei Reding culoarea ţinutei vestimentare: dacă e în portocaliu, e cu PDL. Ceea ce ne arată că demersul USL viza exclusiv publicul de acasă, întreţinut cu obscenităţi şi grosolănii de-acum cunoscute. Restul e retorică. Membrii USL din PE au fost pregătiţi, pe de altă parte, să blocheze orice intervenţie PPE cu ajutorul procedurii “blue card”, care-ţi permite să formulezi întrebări, dar şi – trişând regulile – să expui un punct de vedere chiar dacă nu ai sprijinul grupului din care faci parte pentru a lua cuvântul. Aşa se face că au vorbit mult mai mulţi eurodeputaţi USL decât PDL”, susține Cristian Preda, menționând faptul că tabăra democrat-liberalilor a ”preferat să respecte regulile jocului”.

În opinia PDL-istului, dezbaterea din PE a prilejuit prietenilor socialişti ai USL de la Strasbourg ocazia de a-și regla ”conturi mai vechi fie cu Reding (e cazul austriacului Swoboda, care – ca lider de grup al socialiştilor – atacă fiecare comisar susţinut de PPE), fie pentru a regla conturi mai vechi cu România (e cazul deputatului din partidul lui Wilders)”. De asemenea, democrat-liberalul amintește și de intervenția socialiştilor Goncz şi Tabajdi din Ungaria, interesați să readucă pe agendă problema maghiară.

”Atacurile la persoană erau şi ele previzibile. Le aştepta şi vicepreşedinta Comisiei, care era la curent cu ceea ce se spusese deja în România despre ea. În treacăt fie spus, cu o seară înainte, în reuniunea grupului PPE, aceeaşi Reding a avut parte de reproşurile membrilor UMP din Franţa pentru declaraţiile făcute mai demult la adresa lui Sarkozy”, continuă europarlamentarul PDL, motivând că ”aşa e când aperi statul de drept, adică supremaţia legii: te critică şi stânga, şi dreapta”.

Despre concluziile comisarului european pe Justiție, Viviane Reding, din finalul plenului PE, Cristian Preda afirmă că aceasta a ”menţinut rezervele la adresa statului de drept din România”, iar propunerea sa privind ”construirea unui mecanism pentru măsurarea performanţelor sistemului de justiţie din ţările-membre ale Uniunii”, nu reprezintă ”aşa cum au susţinut USL-iştii şi propaganda lor de la Bucureşti, o moderare a poziţiei faţă de România şi cu atât mai puţin o cauţionare a atitudinii anti-Comisie îmbrăţişate în ultimele săptămâni de autorităţile de la Bucureşti”.

Preda susține, în continuare, că ”Reding a evocat, de fapt, un subiect despre care se discuta înainte de criza din România”, iar rezultatele acestei dezbateri vor fi mai bine înțelese după întâlnirile președintelui Traian Băsescu și ale premierului Victor Ponta, atât cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât și cu vicepreședintele CE.

”Se înşeală cei care cred că în Uniune amestecul de isterie şi propagandă – pe care l-au propus ieri deputaţii USL – ar putea aduce – nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung – prestigiu şi respect. Doar moderaţia şi civilitatea asigură succesul în democraţie”, conchide cu o observație de ordin mai general, Cristian Preda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel