Prim-vicepreșdintele Cristian Preda, salutând ”decizia rațională” a Curții Constituționale de a devansa termenul de pronunțare asupra referendumului din 29 iulie, consideră, într-o postare e blogul personal, că premierul Victor Ponta ar putea să arate cât de mult vrea să contribuie la depășirea crizei politice și să trimită ”mai devreme, datele mult-așteptate și arhi-cunoscute”, solicitate de către judecătorii Curții.
Exprimându-și speranța că până la termenul stabilit de CCR, 21 august, nu va apărea vreun nou ”obstacol, Cristian Preda salută ”decizia rațională” luată marți în Plenul Curții de devansare cu zece zile a datei la care se va pronunța asupra referendumului din 29 iulie, hotărâre luată de CCR în urma unei cereri formulate de președintele suspendat Traian Băsescu.
De asemenea, democrat-liberalul apreciază că Guvernul, prin Ministerul Administrației și Internelor, a întârziat luarea unei decizii în privința consultării populare din 29 iulie, astfel că explicațiile judecătorilor Curții despre listele electorale date Executivului sunt utile.
Citește și ”Zegrean, despre listele electorale: Nu le are Guvernul, cum să le aibă? Le au instituţiile…”
”Sunt utile și explicațiile despre listele electorale furnizate de judecători guvernului – care a blocat, prin MAI, pe 2 august, luarea unei decizii”, scrie europarlamentarul PDL, care îi transmite premierului Victor Ponta că are ocazia de a dovedi cât de mult își dorește să pună capăt crizei politice actuale.
”N-ar fi rău ca și Victor Ponta să arate cât de mult își dorește să contribuie la depășirea crizei și să trimită mai devreme decât i-a cerut Curtea datele mult-așteptate și arhi-cunoscute”, a continuat Cristian Preda.
Prim-vicepreședintele PDL salută și celelalte decizii luate, marți, în Plenul Curții Constituționale
”În fine, merită notat că, potrivit unor relatări ale presei, pare să se fi ajuns la un acord în sânul Curții și cu privire la numărul necesar de voturi pentru a invalida referendumul. Legea spune că validarea se face cu minimum două treimi, fără a pomeni ceva despre numărul de voturi necesare invalidării. Logica juridică elementară spune atunci că invalidarea intervine dacă nu se atinge pragul de 6 la 3 pentru validare. Ceea ce înseamnă că referendumul e invalidat nu doar cu 6 voturi la 3, ci și cu orice vot de tipul 5 la 4”, conchide Cristian Preda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News