Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, susține, într-o postare pe blogul personal, că afirmațiile liderului liberal Crin Antonescu pentru El Mundo legate de poziția PNL față de PPE nu ar trebui disprețuite.
“Partidul Național Liberal se află mai la dreapta față de liberalii europeni în general. Există o importantă componentă conservatoare care ne situează aproape de PPE”, a declarat Crin Antonescu ieri. Afirmațiile președintelui PNL au surprins multă lume, inclusiv din partidul care se revendică de la Brătieni, chiar și după ce l-a transferat pe Becali. Spusele dlui Antonescu nu trebuie disprețuite", a scris vineri pe blog, Cristian Preda.
Ulterior, prim-vicepreședintele democrat-liberalilor argumentează de ce declarațiile liderului liberal sunt corecte. "Prima afirmație – PNL se situează mai la dreapta decât grosul liberalilor europeni – e o auto-poziționare și nu are de ce să fie contestată. În PE, grupul din care face parte PNL votează mult mai frecvent cu socialiștii decât cu PPE. Din perspectiva politicii fiscale, PNL e mult mai la dreapta decât alți membri ALDE. Așa e. Pe de altă parte, e adevărat că există în PNL o componentă conservatoare: un politician precum Varujan Vosganian este – din perspectiva convingerilor politice -, mult mai aproape de sensibilitatea PPE decât de filosofia morală a ALDE. Și-n această privință, Crin Antonescu are dreptate", a explicat Preda, care precizează însă că "toate astea nu înseamnă că PNL va deveni într-o zi membru al PPE: liderul penelist nu a sugerat-o și cred că nici PPE nu ar fi foarte interesat".
Potrivit europarlamentarului, lipsa de interes a PPE pentru PNL este motivată de prezența celor "3 partide din România în cel mai influent grup din Europa (PDL, PNȚCD, UDMR), plus alte două solicitări (Forța Civică, Partidul Popular Maghiar)", dar și de faptul că popularii europeni au "rezerve semnificative față de peneliști, generate de colaborarea PNL cu PSD".
"N-ar fi rău dacă o declarație precum cea a lui Antonescu despre PPE ar fi totuși ocazia unor dezbateri lămuritoare. Sunt perfect conștient că, la noi, mai ales în campanii electorale, actorii politici sunt tentați să simplifice la maximum și, de asemenea, să privească disprețuitor tot ceea ce spun adversarii. Normal ar fi ca, în campanii, să fie pe dos: adică să avem confruntări care să clarifice opțiunile cetățenilor, nu să le reducă la reacții epidermice. Poate după alegeri se va găsi o minimă disponibilitate…", conchide Cristian Preda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News