Afirmațiile recente ale unui lider marcant al PMP au generat reacții dure din partea unor foști membri ai partidului, incluși în așa-numitul grup "intelectualii lui Băsescu".
Prim-vicepreședintele PMP, eurodeputatul Siegfried Mureșan, membru al Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European, a acordat recent un interviu pentru România Liberă, în cadrul căruia întrebat dacă PMP ar mai putea să-i recupereze pe așa-numiții "intelectuali ai lui Băsescu" - Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și în cele din urmă chiar Cristian Preda - care s-au retras din cauza Elenei Udrea din partid, a răspuns: "Întrebarea dvs. mă duce cu gândul la o întrebare fundamentală: care trebuie să fie rolul intelectualilor în spațiul public? Zilele trecute a murit Günter Grass, un scriitor profund implicat în viața cetății și atașat de unul dintre partide, de SPD, dar fără ca vreodată să fi aspirat la o carieră politică. Cred că prezența intelectualilor în viața publică este esențială, însă atunci când vin într-un partid în căutarea unui loc de muncă, fiindcă sunt șomeri, atunci nu mai e prezență dezinteresată și sănătoasă. Dacă acești intelectuali ale căror voci în viața publică sunt atât de importante devin interesați de politică pentru a-și găsi un loc de muncă, atunci lucrurile de valoare pe care le pot spune își pierd din obiectivitate. Intelectualii în care avem cea mai mare încredere în ultimii 20 de ani sunt cei care nu s-au înregimentat politic", a precizat Siegfried Mureșan.
Ulterior, atât europarlamentarul Cristian Preda, cât și Adrian Papahagi și Teodor Baconshi reacționat față de declarațiile lui Siegfried Mureșan.
Adrian Papahagi, reacție: Nu permit obrăznicii tuturor politrucilor
"Un mic oportunist numit Siegfried Muresan, uns de PMP europarlamentar în mod total nestatutar, pe prietenia cu Elena Băsescu și banii lui Udrea, își permite să vorbească într-un interviu despre intelectualii care vin în politică fiindcă sunt șomeri (cu referire la mine, Baconschi și Preda).
Preda și cu mine am intrat în politică universitari, nu șomeri fiind, și ne-am păstrat această calitate; în ce mă privește, am trăit mereu din predat și cercetare, nu din politică. Baconschi era diplomat de carieră cu rang de ambasador și și-a sacrificat cariera diplomatică pentru farsa numită PMP.
Nu m-am mai obosit de o vreme să iau în seamă impostura pemepistă, dar nu permit obrăznicii tuturor politrucilor a căror demisie morală și parvenire politică se întâmplă să o cunosc", a scris Adrian Papahagi pe contul său de socializare.
Cristian Preda: Nici eu, nici prietenii mei nu eram șomeri
De asemenea, europarlamentarul Cristian Preda, într-o postare pe Facebook, taxează ceea ce i s-a părut greșit în afirmațiile colegului său din Parlamentul European: "Într-un interviu acordat Sabinei Fati de către Siegfried Mureșan, dau peste două erori: jurnalista afirmă că m-aș fi retras din PMP, iar deputatul sugerează că Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și eu însumi am fi intrat în politică întrucât eram niște bieți șomeri. Țin să corectez aceste afirmații, fiindcă e vorba despre erori factuale, nu despre evaluări: nu am plecat, ci am fost dat afară din PMP, inclusiv cu votul lui Mureșan, fiindcă am fost singurul care nu am susținut-o pe Udrea, Pe de altă parte, nici eu, nici prietenii mei Baconschi și Papahagi nu eram șomeri în momentul intrării în politică. Baconschi era la MAE de vreo 15 ani, iar eu și Papahagi lucram acolo unde lucrăm și astăzi, adică la UBB și UB. E regretabil că Mureșan ignoră atât de multe lucruri despre foștii săi colegi".
Teodor Baconschi: Cu o pilă "sus de tot", i-a îndepărtat pe oricare alții
În schimb fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, într-o postare pe blogul personal, fără a numi cine este "tânărul care a ars toate etapele", realizează un bilanț al întregii sale activități, concluzionând că îi mulțumește "Creatorului pentru darul de a-l fi scutit de grava ispită a carierei nemuncite
"Am pornit în viață de jos. Liceu, facultate, doctorat, post-doctorat. Între timp, am fost corector, redactor, paznic la Notre Dame, vânzator la o librărie pariziană, colaborator BBC și Radio Free Europe, redactor-șef la TVR. Apoi am devenit diplomat de carieră: o ambasadă mică (Vatican), apoi în Centrala MAE, o a doua ambasadă medie (Portugalia), urmată de un nou stagiu în MAE, ca sectretar de stat, în fine, o ambasadă mare: Franța, urmată de mandatul ca ministru de Externe. Da, se poate spune, am urcat constant, până la 50 de ani. Apoi a venit, cum se întâmplă în viața oricui, un eșec major, în politica internă. Dar știu că în toți acești ani am muncit pe rupte. Numai printre picături am putut articula și o operă eseistică: recent, am publicat a 13-a carte Ordinul Național pentru Merit (Republica Portugheză)
De ce am ținut să fac acest bilanț ? Pentru că m-a întristat azi, foarte rău, un tânăr care a ars etapele. Cu o pilă "sus de tot", i-a îndepărtat pe oricare alții. Nimic nu e mai nedrept decât asta. Cred în evoluțiile organice, în ascensiunea la care fiecare are dreptul, dacă meritele personale (profesionale, intelectuale, morale) se asociază unui efort constant și unor rezultate vizibile. M-am simțit ajutat de Dumnezeu în cariera mea. Cred că tot ce mi-a dăruit El a fost un test, pentru ca eu să răspund prin slujire, sporire a binelui și performanță sub semnul valorilor tari. Evident, dincolo de osatura parcursului personal sunt defectele mele, scăderile, slăbiciunile, vanitățile preaomenești, greșelile făcute din mânie, din orgoliu, din grabă sau din prostie căci, da, oricine face prostii. Îi mulțumesc însă Creatorului pentru darul de a mă fi scutit de grava ispită a carierei nemuncite...", a scris Teodor Baconschi, într-o postare intitulată "Muncește, dacă vrei statut înalt".
Despre așa-numitul grup al "intelectualilor lui Băsescu", scria în urmă cu câțiva ani chiar Cristian Preda: "Ni s-a spus în mai multe feluri: "intelectualii lui Băsescu", "reformatorii", "grupul de la Bruxelles" etc. Sunt incluși aici Monica Macovei, TRU, Sever Voinescu, Teodor Baconschi și autorul acestei note. Nu noi ne-am dat un nume. Ziariștii au făcut-o, apoi adversarii PDL, apoi colegii noștri de organizație".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu