Cristian Socol, avertisment privind economia: Se va intra într-un cerc vicios al subdezvoltării

Fostul strateg al PSD, Cristian Socol, a arătat de ce economia României nu va creşte prea mult în acest an, dar şi de ce se va intra într-un "cerc vicios al subdezvoltării". 

"De ce nu se va obține o creștere economică mai mare de 3% în acest an și de ce capitalul autohton se va restrânge puternic? De ce se va intra într-un cerc vicios al subdezvoltării?

Peste 17 miliarde lei s-a împrumutat actualul guvern de la învestire încoace, jumătate pentru rostogolirea datoriilor, cealaltă jumătate pentru cheltuieli discretionare - rambursări de TVA neverificate, mai ales ptr companii mari, plăți către PNDL, avansuri ptr anumite contracte, plăți de despăgubiri s.a. Prociclic.

Mai punem aici anumite măsuri de eliminare / reducere a unor taxe si impozite (vezi cele din OUG 114, supraacciza, part time s.a.). Prociclic din nou.", a scris Cristian Socol pe pagina sa de Facebook. 

Diferenţe faţă de restul Europei

"Efectul în piață. Guvernul a mărit / mărește puternic cererea de fonduri de împrumut pe piața internă, rezultă o creștere a ratei dobânzii (sau o menținere a acesteia la un nivel ridicat), rezultă o reducere a investițiilor private, care nu-și permit finantarea la costuri ridicate. Este efectul de crowding out, așa cum este definit în macroeconomie.

Efect dovedit de realitate: Guvernul s-a imprumutat în medie la dobanzi mai mari cu 0,3-0,5 pp fata de emisiuni cu maturitati similare, in aceeasi monedă s.a.

Efect dovedit de realitate: in toată Europa dobanzile coboară puternic, la noi acestea urcă/stagnează la un nivel ridicat.", a mai scris Socol. 

Creştere economică sub potenţial

"Cine pierde? România, care va obține o creștere economică mai mică decât potențialul, sub 3%,din cauza reducerii investitiilor. Pierd companiile mici și mijlocii românești, IMM urile, cele care se finanțează aici, pe plan intern (companiile mari se finanțează de la companiile mamă sau de pe piețele externe).

Investitii mai mici inseamnă mai puține locuri de muncă, venituri mai mici la buget, un deficit mai mare, imprumuturi mai mari... crowding out, reducere a investitiilor private ....

Un cerc vicios.", a continuat fostul strateg al PSD. 

Cristian Socol a oferit şi câteva soluţii pentru redresarea situaţiei. 

"Câteva solutii:

- programe de stimulare a IMM si nu desfiintarea celor existente
- iesirea pentru imprumuturi pe piețele externe, la dobanzi negative (toate tarile din UE se imprumuta pe termen scurt pe piețele externe la dobanzi negative, o poate face si România)
program de stimulare a anumitor industrii strategice
- menținerea Consiliului de Programare Economică în cadrul CNP (înteleg că se face acest lucru, e ok).", a conchis Socol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel