Cei 8 milioane de români din afara granițelor merită o reprezentare mai mare în Parlament, este de părere Cristian Stîncanu, directorul organizației My Romania Community din Marea Britanie.
Cristian Stîncanu, directorul organizației My Romania Community din Marea Britanie, a declarat, în cadrul emisiunii “România are nevoie de tine, implică-te!”, că numărul românilor din diaspora ar putea fi mult mai mare decât cifrele vehiculate de oamenii politici. În timp ce aceștia estimează că aproximativ 5-6 milioane de români trăiesc în afara țării, un sociolog invitat anterior în emisiune a afirmat că numărul real se apropie de 8 milioane.
„Eu cred că s-ar putea să fie chiar mai mulți, dar oricum se apropie de 8 milioane,” a spus Stîncanu. El a subliniat că mulți dintre românii din străinătate au ajuns să se simtă dezamăgiți de situația din țară. „Problema este că mulți dintre acești români s-au săturat de situația actuală. Ați văzut și voi reacțiile unora, care și-au numărat banii și au renunțat la legăturile cu țara. Această dezamăgire generalizată îi împiedică să se apropie mai mult de România. Deși mulți continuă să trimită bani pentru a sprijini familiile lor, această practică nu poate dura la nesfârșit. Pe măsură ce generațiile trec, românii care și-au adus părinții sau rudele în străinătate nu mai au motive să trimită bani în țară. În schimb, își consolidează legăturile în țările de adopție și investesc acolo”, a explicat acesta.
Stîncanu consideră că România ar trebui să fie recunoscătoare pentru faptul că diaspora formează „ambasadori ai țării” peste tot în lume, însă acest fenomen ar trebui sprijinit printr-o strategie mai bine coordonată din partea Ministerului de Externe. „Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu face față unei diaspore de 8 milioane de oameni. Acesta ar trebui ridicat din nou la nivel de minister,” a declarat el, făcând referire la decizia de scădere a rangului acestui departament, care a fost luată din motive de austeritate.
De asemenea, Stîncanu a criticat numărul redus de parlamentari care reprezintă diaspora, afirmând că aceștia nu au suficientă putere pentru a promova schimbări semnificative. "Din punctul meu de vedere, reducerea numărului de parlamentari nu este o soluție, dimpotrivă. Un număr mai mic de parlamentari poate duce la o creștere a riscului de corupție, mai ales într-o țară cu un istoric în acest sens. Având în vedere că există milioane de români în diaspora, aceștia merită o reprezentare mai amplă și mai echitabilă în Parlament”, a spus el.
În ceea ce privește relația dintre România și Europa, Stîncanu a subliniat că discursurile politice nu ar trebui să fie negative. „Românii din străinătate aduc informații și idei noi care pot contribui la dezvoltarea țării. Trebuie să preluăm ce este bun din alte state și să adaptăm aceste lucruri pentru România,” a concluzionat el.
Stîncanu a făcut apel la o strategie coerentă pentru diaspora, care să asigure o reprezentare mai puternică și să permită românilor din afara granițelor să contribuie activ la dezvoltarea României.
Urmarește emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu