La emisiunea mea despre legea darii in plata (a treia), la care a fost invitat deputatul PNL, Daniel Zamfir, autor, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea, al legii darii in plata si analistul financiar Radu Soviani (care deseori spune lucrurilor pe nume, deranjand multi domni bancheri si nu numai) au declarat niste lucruri pe care e bine sa le stiti:
RADU SOVIANI: Statul roman nu ar trebui sa cedeze acestui santaj al intermediarilor (bancilor), daca eu as fi statul roman le-as lua programul Prima Casa. Cum? Eu, stat, iau portofoliul la mine, fac o agentie nationala imobiliara, un fel de ANL care sa se ocupe de programe sociale, cum e Prima Casa pentru ca nu e treaba bancilor sa faca programe sociale si sa decapitalizeze statul roman, dand aceste credite pe garantia statului roman si incasand ele diferenta de dobanda. Sa facem o agentie nationala imobiliara, o agentie nationala a locuintelor si sa le ia bancilor piscotul asta, ca din piscotul asta traiesc. Banca Nationala trebuie sa serveasca interesul national al contribuabilului, nu al bacherilor.
Daniel Zamfir: Tocmai legea darii in plata e cea care apara acum banii deponentilor. Si stiti de ce anume ii apara? Ii apara de managementul asta defectuos al bancilor si uneori corupt, cum s-a vazut. Pentru ca acum, riscul fiind impartit, s-a terminat. Cand unul din 4 clienti, persoane fizice, nu-si mai poate plati ratele, despre ce vorbim? Despre o eroare a sistemului bancar si un esec al Supravegherii. Si al sistemului, si al Supravegherii BNR. 12 miliarde de euro din 50 de miliarde e volumul creditelor neperformante, asa era in 2014. 12 din 50 ! Pai despre ce management vorbim?
RADU SOVIANI: Si tu (BNR) vii si girezi managementul asta neperformant ? Neperformanta nu se plateste din banii deponentilor. Pune, nea' Mugure, sa vina cu capital bancile respective!
CRISTINA TOPESCU: Va trece din nou la vot legea asta, sunteti sigur?
DANIEL ZAMFIR: Eu va asigur ca, asa cum i-am vazut pe colegii mei de hotarati, va trece si va trece asa, in forma asta, pentru ca principiul e unul corect. A vorbit despre el si presedintele Romaniei si vorbesc si sefii partidelor. S-au pronuntat si Alina Gorghiu si Liviu Dragnea ca sustin aceasta lege, ca principiul e corect.
Cristina Topescu: Sunteti sigur ca nu vor fi surprize chiar din propriul partid, PNL?
Zamfir: N-am niciun motiv sa cred, domna Topescu, ca legea asta nu va trece in Parlamentul Romaniei. I-am simtit pe colegi ca sunt hotarati. E o lege dreapta, nu-i nici de dreapta, nici de stanga, e dreapta, punct.
PS: Tare ma tem, insa, ca suspiciunile mele n-au fost chiar nefondate. Domnul Zamfir, in focul luptei pe care o duce pentru aceasta lege, uita cum functioneaza lucrurile in politica, implicit in cazul alesilor nostri...Azi trebuiau sa se intruneasca niscaiva Comisii...aia de buget-finante, aia juridica...Ei bine, nu se mai intrunesc azi! S-a amanat. Bancherii au mai cerut o amanare de o saptamana, ca sa consulte board-urile bancilor (mai sa fie, pana acum nu le-au tot consultat?) iar liderii liberali, in intelepciunea lor, au acceptat. Ca sa fie bine, stiti ? Sa-si fi facut efectul lobby-ul bancar si printre alesi, inclusiv prin partidul din randul caruia e chiar initiatorul legii? Urat, domnilor liberali, urat fata de propriul dvs coleg, si mai urat si cinic fata de multi romani aflati intr-o situatie disperata, fara iesire. In ce ma priveste, eu tot incerc sa va respect, dar ce sa vezi...dvs nu ma lasati ! Daca va veti lasa intimidati sau...ademeniti si de atotputernicele banci, eu de la dvs nu mai am nicio pretentie ! Dar ce conteaza, nu? Desi suntem in an electoral parca...Iar bancherii sunt totusi mai putini decat romanii jecmaniti de banci. Putini, dar bogati. Si omnipotenti, nu?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News