Cristina Pocora, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, a anunțat că liberalii au sesizat CCR.
Sesizarea a fost făcută cu privire la unele prevederi ale Legii pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003, Codul muncii.
"Adoptarea acestei legi aduce mari prejudicii, deoarece prin intrarea ei în vigoare se va ajunge la concedierea şi trimiterea în şomaj a unui număr de aproximativ 100.000 salariaţi, reducerea majoră a şansei primului job pentru tineri, pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ 132 milioane de euro anual - provenite din necolectarea de taxe şi impozite şi evaziune fiscală rezultată din munca la negru, dar şi creşterea cu peste 36 de milioane de euro anual a cheltuielilor suplimentare din bugetul asigurărilor sociale, prin scoaterea de pe piaţa muncii a zeci de mii de angajaţi şi lipsirea acestora de accesul la contracte de muncă temporară, până la găsirea unui post permanent", susţine Cristina Pocora.
Prevederile legii vor genera dezechilibre semnificative în piaţa muncii dacă nu se vor face anumite corecţii, opinează Cristina Pocora.
"În primul rând, legea încalcă dispoziţiile art. 148 din Constituţia României, prin netranspunerea corectă a Directivei 2008/104/CE. Forma legii nu ţine cont de specificul activităţii societăţilor de muncă temporară care pun la dispoziţie personal nu doar în România, ci şi în afara României, prin detaşare, creându-se, prin utilizarea noţiunii de salariu în loc de remuneraţie sau venit, toate premisele distrugerii a peste 100.000 de locuri de muncă, a aproximativ 300 de societăţi de munca temporară şi, în ultimă instanţă, a unui sector de activitate", afirmă deputata PNL.
"Este evident că în acest fel angajatorul suferă o pierdere patrimonială, întrucât continuă să plătească drepturi salariale chiar dacă angajatul său nu prestează efectiv munca la care s-a angajat prin semnarea contractului individual de muncă", a conchis liderul PNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News