Ion Cristoiu afirmă că semnalul tras de ONU în privinţa schimbărilor climatice ar fi trebuit să fie pentru preşedinte un prilej de a lansa un proiect de ţară al cărui obiectiv să fie trecerea României la energia verde.
„Potrivit unei ştiri difuzate de întreaga presă de la noi: Grupul interguvernamental de experţi al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activităţii umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept Cod roşu pentru umanitate. Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curînd la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.
Momentul a provocat printre altele reacţia lui Klaus Iohannis. Nu sub forma unui interviu (ar fi fost o minune mai mare decît oprirea schimbărilor climatice), nu sub cea a unei conferinţe de presă, nici măcar sub forma unui Comunicat, ci sub forma unei postări de cîteva rînduri pe Facebook. (...) Iată ce-a postat Klaus Iohannis pe Facebook despre Raportul ONU: Raportul publicat astăzi de ONU cu privire la schimbările climatice trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi! Magnitudinea, precum şi ritmul accelerat în care au loc schimbările climatice cauzate de acţiunea umană nu ne permit să mai amînăm decizii şi măsuri care să reducă efectele dramatice ale acestora. Este nevoie să acţionăm ferm, coordonat la nivel naţional, european şi internaţional, pentru a implementa politici publice adecvate. Mă voi implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul înconjurător pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare!
(...) Să ne oprim asupra angajamentului că se va implica activ în procesele care vizează rezolvarea crizei climatice. Din această rostire nu e prea clar dacă Klaus Iohannis se va implica în calitate de membru al Consiliului European sau în calitate de preşedinte al României. Din frază se înţelege că se va implica în procesele mondiale şi europene care vizează rezolvarea Crizei şi nu în acţiunile prin care România se racordează la preocupările europene şi mondiale privind schimbările climatice.
De ceva vreme, atenţi la procesul planetar de trecere de la energia pe bază de fosili la energia verde, atragem atenţia că România pare a nu trăi pe această planetă. Deşi Uniunea Europeană a pus la bătaie sutele de miliarde de euro pentru ca ţările membre să treacă la energie verde, România s-a încăpăţînat să trimită la Bruxelles un PNRR fără nici o legătură cu trecerea la energia verde, la digitalizare. Din start, sub conducerea lui Klaus Iohannis, Guvernul a conceput un PNRR prin care România cere bani nu pentru rezolvarea problemelor ţinînd de secolul al XXI-lea, ci pentru rezolvarea problemelor ţinînd de secolul trecut. Rapiditatea cu care PNRR-ul altor ţări a fost aprobat îşi are explicaţia în înţelegerea acestor ţări că prin PNRR se vor da bani doar pentru Green Deal.
Dar nu numai atît.
Rezolvarea Crizei e gîndită pe plan european prin dezvoltarea unei industrii bazate pe energie verde. Ca reacţie la Raport premierul britanic a scris Adio cărbune! Asta înseamnă schimbări cruciale în domeniul economic. A te implica activ în rezolvarea Crizei înseamnă pentru preşedintele României a anunţa drept Proiect de ţară trecerea la energia verde. Un proiect care a putea uni sub conducerea Preşedintelui toate forţele politice de la noi, cărora să li se pună în faţă, după admiterea în UE, un nou obiectiv comun, la rezolvarea căruia să participe toate partidele, inclusiv cele din Opoziţie”, a scris, pe cristoiublog.ro, jurnalistul Ion Cristoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News