Criterii noi pentru evaluarea universităţilor

universitate
universitate

Universităţile din România vor fi clasificate, pentru început, pe trei categorii, în funcţie de specificul activităţii, iar finanţarea lor de la buget va fi făcută şi în funcţie de performanţă.

Ministerul Educaţiei încearcă să stabilească noi criterii de evaluare a universităţilor pentru ca facultăţile să primească finanţare de la stat şi în funcţie de performanţă, iar candidaţii să aibă o imagine mai bună atunci când se orientează spre învăţământul superior.

În cadrul primei etape, care se desfăşoară în această perioadă, conducerile universităţilor trebuie să răspundă la un chestionar online, cu numeroase întrebări, legate de exemplu de structura personalului didactic, profilurile sau performanţele realizate până în prezent.

Mai întâi, universităţile vor fi clasificate pe trei categorii, în funcţie de specificul activităţii. Vor fi unităţi centrate pe educaţie, altele care combină educaţia cu cercetarea sau cu creaţia artistică, dar şi universităţi care vor pune accentul pe cercetare avansată.

În al doilea rând, ceva mai complicat, se va face o ierarhizare a programelor de studiu pe cinci categorii, de la A la E, urmând ca ulterior fondurile alocate de la buget să ţină cont de încadrarea într-o categorie mai avansată.

Rectorii facultăţilor nu par a fi deranjaţi de această nouă clasificare şi nu o văd ca pe o modalitate de a se face clasamente sau de a genera competiţii între universităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel