Critici din partea Consiliului Europei: Nu există centre de primire, la Bruxelles 3.000 de migranți au rămas pe străzi, în frig

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Critici din partea Consiliului Europei: ”Eforturi insuficiente” pentru acordarea asistenței de bază miilor de migranți.

Capitala Belgiei, care găzduiește principalele instituții europene, nu pare în măsură să ofere asistență de bază sau un refugiu sigur miilor de migranți sosiți în ultimele luni, scrie Europa Today.

Asociațiile care oferă ajutor persoanelor fără adăpost au raportat că la Bruxelles, între 2.000 și 3.000 de persoane dorm pe străzi pentru că lipsesc locurile în centrele de primire pentru solicitanți de azil. 

O situație de urgență documentată și de o scrisoare recentă a Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei care a reproșat autorităților belgiene că au lăsat 1.500 de persoane fără adăpost doar în luna octombrie. 

Plângerea

Ceea ce a făcut Bruxelles-ul pentru a răspunde la creșterea cererilor de azil, citim în scrisoarea Comisarului Dunja Mijatovic adresată guvernului, ”nu pare să fie suficient pentru a face față complexității și amplorii nevoilor existente”.

De la începutul acestui an, ”în peste 4.500 de cazuri, Fedasil – sau organismul care ar trebui să primească solicitanții de azil – a fost condamnat de Tribunalul Muncii din Bruxelles să ofere cazare și asistență materială” migranților ignorați de autorități.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt afgani, sirieni și persoane de alte naționalități care nu sunt beneficiari ai ”protecției temporare” acordate imediat de Belgia celor peste 60.000 de ucraineni sosiți în țară de la începutul invaziei ruse.

Catherine Moureaux, primarul din Molenbeek, Belgia, s-a opus recent pentru permanentizarea unui centru de primire temporar instalat în municipalitatea pe care o administrează, capabil să găzduiască 600 de persoane. Moureaux a susținut că Fedasil ar trebui să ofere asistență celor 7.000 de persoane fără adăpost și că eșecurile guvernului central sunt ”o problemă reală pentru statul de drept”. 

Bruxelles se apără

Însă persoana direct vizată, ministrul belgian pentru Emigrare și Azil, Nicole de Moor, nu vrea să își asume responsabilitatea pentru situația de urgență care se desfășoară de câteva luni, dar care ar putea atinge faza cea mai acută în cele mai reci săptămâni ale anului.

”Pe lângă cei 62.000 de ucraineni înregistrați conform directivei de protecție temporară, 33.340 de persoane au solicitat azil în Belgia în primele 11 luni ale anului 2022”, a scris ministrul belgian în răspunsul trimis către Consiliul Europei.

”Astăzi facem tot posibilul pentru a preveni ca oamenii să fie forțați să doarmă pe străzi”, a adăugat oficialul Guvernului belgian. ”Avem cea mai mare rețea de recepție din istoria țării noastre, cuprinzând 33.000 de locuri, cu peste 7.000 de locuri create în ultimul an”, a spus de Moor. ”Măsurile de urgență sunt în curs de implementare, dar măsurile structurale, evident, durează până să dea roade”, a conchis ministrul, promițând un angajament mai mare din partea guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel