Pentru Ioana Laura Florescu, tânăra diagnosticată cu scleroză multiplă care pierduse pensia de invaliditate pentru că a scris o carte de poezii, personalitatea europeană a anului este Corina Băcanu, nu Florin Bădiță, fondatorul "Corupția ucide".
Emmanuel Macron, Edyta Kocyk, Boyan Slat, Krisztian Imre și Florin Badiță sunt cei cinci europeni care s-au remarcat în ultimul an și au fost desemnați câștigători de către Euronews și European Business Summit. Florin Bădiță a primit titlul de "Personalitatea europeană a anului".
Vezi și: Florin Bădiță, desemnat personalitatea europeană a anului
"Pare rău, domnu Bădiță"
Pentru Ioana Laura Florescu, al cărei caz a indignat o țară întreagă anul trecut, personalitatea anului este Corina Băcanu.
"Pentru mine personalitatea europeană a anului e Corina Băcanu. Prin acțiunile ei o ajutat mii de persoane cu handicap să se simtă oameni, nu larve. Pare rău, domnu Bădiță. Da fata asta chiar o făcut ceva. O schimbat 2 legi idioate în timp record. O stat zi și noapte și s-o luptat cu morile de vânt. L-o făcut pe Dragnea să recunoască că legile-s stupide. Și i-o ieșit. Fiecare din noi are câte o persoană bolnavă în familie. Știm toți cum e. Nu știu pe ce criterii se dau premiile astea. Dar... Corina, ești mare", a scris Ioana Laura Florescu pe Facebook.
Cine e Corina Băcanu
Corina Băcanu, o voce puternică în mediul online, a format în jurul ei o comunitate pregătită să-și suflece mânecile pentru a aduce schimbare în România.
Ulterior, Ioana Laura Florescu a revenit cu un alt mesaj: "Ok. Am văzut că nu toată lumea înțelege ce s-o schimbat la comisiile pentru persoanele cu handicap în ultima jumătate de an, de când s-o implicat Corina și Codin, Vlad și Tudor.
Vă spun eu.
1. Oamenii cu handicap nu mai stau la cozi câte 10 ore. Sunt programați. Înainte intram în cabina de groază după 5-6-7 ore de așteptare, cu actele în mână, le dădeam, la revedere, drum bun, respins.
Acum sunt câte 5 oameni acolo, care te analizează, te întreabă, au până și un psiholog și un asistent social. (...)
2. Oamenii cu handicap permanent primesc handicap permanent- nu îi mai cheamă în fiecare an, cu mii de acte, pe targă- în căruț. Până acum jumătate de an erau chemați anual cei fără mâini, picioare, nas, degete, cu diabet, scleroză, cancer.
3. Oamenii cu handicap dar fără drept de muncă au voie să scrie, picteze, publice, fără a le fi oprită pensia. Eu am fost un precedent. Am fost și io prima la ceva, na.
Prima mișcare pentru oamenii cu handicap din ultimii... zeci... sute de ani.
Vi se pare puțin?
Mie nu.
E enorm".
Vezi și: Corina Băcanu, INTERVIU. Despre intrarea în politică, proteste și #schimbalegea39deLei
Bădiță, interviu
În momentul nominalizării, Florin Bădiță a acordat un interviu pentru DC News. Întrebat ce sfat are pentru tinerii care nu sunt interesați de politică și se plâng atunci când lucrurile merg prost, dar nu fac nimic pentru a schimba mentalități, tânărul a spus:
"Este ireal să creadă că se va schimba ceva dacă nu se vor implica. De fapt, vor fi schimbări, dar nu dintre cele mai bune. Dacă vor să se întâmple lucrurile pe care le doresc, adică lucruri bune, trebuie să se implice într-un fel sau altul. Tinerii trebuie să meargă la vot pentru că, în caz contrar, dacă politicienii știu că aceștia nu ies la vot, nu vor face programe pentru ei și nici nu se vor interesa de soarta lui. Adică politicienii gândesc așa: de ce să investesc în strategii pentru tineri dacă ei nu prea merg la vot? Din acest motiv, consider că tinerii ar trebui să se implice mai mult. Dacă vor schimbare în bine, măcar unii dintre ei ar trebui să facă un pas spre politică, să se implice în plan civic și să se informeze". Vezi aici continuarea interviului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu