Declarația Angelei Merkel despre "turismul social" a stârnit multe controverse, iar criticii cancelarului din Germania susțin că mesajul liderului de facto al UE transmite un semnal greșit.
Subiectul imigrației nu a lipsit din nicio dezbatere electorală în campania pentru europarlamentare. Poziția Germaniei a a cunoscut un alt grad de fermitate după ce statisticile au arătat că motorul economic al Europei este un magnet pentru imigranți, pe locul doi în lume, după SUA, scrie DW.
"Numărul imigranților veniți din Bulgaria și România a crescut cu 141% începând cu 2007", susține Andreas Scheuer, secretarul general al Uniunii Creștin Sociale (CSU), sora bavareză a partidului condus de Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU).
"Trebuie să eliminăm în avans aceste stimulente greșite - oamenii sunt atrași de beneficiile sistemului social și vin aici cu un motiv", a adăugat Scheuer.
Cancelarul Angela Merkel a adoptat o poziție surprinzător de tranșantă săptămâna aceasta, într-un interviu pentru Passauer Neue Presse, când a spus că "UE nu este o uniune socială", iar străinii care vin în Germania, dar nu-și caută loc de muncă, nu ar trebui să primească ajutor social.
"Este o încercare, cu puțin timp înainte de alegerile europene, de a ridica o dezbatere populistă care nu are niciun fundament", spune Wolfgang Strengmann-Kuhn, purtătorul de cuvânt al Partidului Verzilor, o formațiune din Opoziție.
El a arătat că afirmația lui Merkel este "un atac la o Europă socială" și că liderul Germaniei oprește îmbunătățirea standardelor sociale.
În schimb, comunitățile și orașele din Germania au rezonat în totalitate cu afirmațiile cancelarului și cu planurile guvernului federal de a adopta legi care să reducă abuzul sistemului social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News