Lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, a povestit la Interviurile DC NEWS ce relație aveau marii critici literari ai vremii cu puterea comunistă și cum relația bună cu sistemul i-a protejat în procesul Pillat-Noica.
George Ardeleanu a povestit câteva detalii despre audierile pe care Securitatea le-a făcut pentru a afla ce scriitori mai citiseră manuscrisul romanului "Așteptând viața de apoi" al scriitorului Dinu Pillat, considerat subversiv și anti-comunist. "Romanul a fost citit de George Călinescu, Șerban Cioculescu, Tudor Vianu firește și de alții și în acest interogatorii este consemnată și impresia acestora despre roman. Este de fapt o anchetă literară circumscrisă unei anchete politice.
Favoriții "sistemului" s-au dezis de Pillat
Lectorul Ardeleanu a explicat cum marele critic literar George Călinescu s-a dezis de fostul sau coleg de la catedră pentru a nu-si strica relația cu sistemul comunist. "Călinescu era asumat de sistem, nu era indezirabil ca Dinu Pillat deși era asistentul lui Călinescu la Facultatea de Litere. Nici Călinescu, nici Cioculescu, nici Vianu nu au pățit nimic. Din anchetă rezultă că G. Călinescu nu era intru-totul de acord cu stilul acestui roman. I-a reproșat fostului său asistent că nu recurge la stilul realist caricatural la care recurgea el. Foarte interesant este că în 1953, G. Călinescu a publicat romanul Bietul Ioanide care are un subiect comparabil cu romanul lui Pillat “Aștepând viața de apoi”. Și acolo sunt doi tineri prinși în malaxorul Mișcării Legionare. Apoi a fost și acest roman retras. Călinescu s-a păstrat mereu pe o poziție ambiguă față de sistem. Și Vianu a fost critic cu romanul", a povestit Ardeleanu.
Urmărește aici declarațiile lectorului George Ardeleanu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News