Criticile FMI, contrazise de rezultatele financiare ale multinaționalelor. Borza, vinovatul fără vină

Într-un ditorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc  remarcă faptul că în timp ce FMI critică creşterile salariale care au adus inflaţie şi dezechilibre externe, businessul şi marile companii deschid şampania pentru cele mai bune rezultate financiare din istorie, dar și că Remus Borza a fost dat afară de premier pentru ceea ce cere şi Isărescu.

Cristian Hostiuc spune că ”în aprilie 2019, salariul mediu a ajuns la 3.115 lei, în creştere cu 14,8% faţă de aprilie 2018. În aprilie 2019 inflaţia a fost de 4,1% faţă de aprilie 2018. În timp ce cei din IT au ajuns la un salariu mediu net de 7.192 de lei, cei care lucrează în fabricarea articolelor de îmbrăcămite, celebrele fabrici în lohn, au avut un salariu de 1.785 de lei. În administraţia publică salariul a ajuns la 4.728 de lei net, în creştere cu 15,3%.”

Vineri, Fondul Monetar Internaţional, prin Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, a declarat după analiza stării economiei româneşti: creşterea economică este nesustenabilă, la fel ca salariile, iar dezechilibrul extern creşte. El a spus că această creştere a salariului minim, şi a salariilor în general, afectează competitivitatea României. FMI cere ca majorarea salariului minim să fie obiectivă şi transparentă şi să aibă la bază un mecanism.

”Deşi FMI şi analiştii economici au criticat întotdeauna creşterea salariului minim (în ultimii şapte ani s-a dublat), susţinând că această creştere an de an afectează economia, nimeni nu a venit cu vreun studiu care să arate cum este afectat businessul şi companiile şi cum a scăzut competitivitatea României (...)”, mai remarcă editorialistul.

Borza a plătit cu funcția

”În ultimii şapte ani, România a traversat cea mai bună situaţie economică din toată istoria ei. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu este un critic atât de direct al creşterilor salariale şi nici nu l-am auzit să critice majorarea salariului minim, dar în schimb cere guvernului reforme structurale şi fiscale care să corecteze dezechilibrele, deficitul bugetar, deficitul comercial şi deficitul de cont curent. (...) Isărescu cere diplomatic reforme structurale şi fiscale.

De aceeaşi parte a baricadei, Remus Borza tocmai a fost dat afară de premierul Viorica Dăncilă din poziţia de consilier economic după numai o săptămână pentru că cerea acelaşi lucru, dar cu voce tare, şi mai plastic: Sunt prea mulţi angajaţi la stat, sunt prea multe ministere, nu se poate ca la stat salariile să fie mai mari ca în sectorul privat.

Dar Borza a plătit cu funcţia.” conluzionează Cristian Hostiuc, într-un editorial din Ziarul Financiar pe care îl puteți citi integral aici: ”În timp ce FMI critică creşterile salariale care au adus inflaţie şi dezechilibre externe, businessul şi marile companii deschid şampania pentru cele mai bune rezultate financiare din istorie, bazându-se tocmai pe aceste majorări salariale şi inflaţie.”

* Sublinierile și intertitlul aparțin redacției

Citește și:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel