Avocatul Gheorghe Piperea spune în ce să investească românii economiile în perspectiva crizei economice care bate la ușă.
DC News: Cum ar fi mai bine să își țină românii banii, economiile, în perioada aceasta? În euro sau în lei? În ce ar trebui să investească? Să ne așteptăm ca 1 euro să ajungă 5 lei?
'Ar fi o greșeală ca oamenii să cumpere în acest moment euro deoarece este în creștere. Probabil peste o săptămână va interveni BNR ca să țină în frâu cursul leu-euro. După alegeri, undeva prin ianuarie, va crește, din nou. Estimez că adevăratul curs leu-euro este 5,2. Și ziarele de specialitate spuneau astăzi că un curs de 5 lei ar fi mult mai realist. Însă BNR intervine pentru a se menține acest echilibru în perioada alegerilor. Nu aș cumpăra euro acum, dar va deveni mai ieftin peste o săptămână, două.' a declarat Piperea.
'În perspectiva lui ianuarie 2021, dacă oamenii au economii depuse în bănci, consider că ar fi bine să facă două lucruri. În primul rând, să își împartă deținerile astfel: o treime în dolari, o treime în euro și o treime în lei. Eu așa aș proceda. În funcție de suma pe care o au în lei să îi țină în băncile care au soliditate financiară și o dobândă oarecum ok.
Un al doilea lucru important este următorul: Dacă sunt lucruri pe care le pot cumpăra cu banii din economii, de exemplu imobile sau terenuri, să facă acest lucru pentru a avea ceva palpabil. Îmi orientez planurile în acest mod pentru primul trimestru al anului 2021. Va fi o criză de supraproducție. Sunt foarte multe produse care nu se vor mai vinde. În consecință, banii vor trebui economisiți sau investiți cu cap. Există pericolul unei crize economice, dar nu prin inflație, ci prin supraproducție.' a spus Piperea.
'Avem impresia că inflația în România este mică și acest fapt este consolidat de BNR, care a umblat la dobânda de referință și a redus-o recent, acum 3 săptămâni, cu 0.5 puncte procentuale. În realitate, prețurile cresc, cu excepția carburanților, pentru că se circulă mai rar, iar firmele nu mai sunt preocupate să cumpere carburant. Este o creștere a prețurilor la toate bunurile, indiferent că sunt bunuri curente sau de folosință îndelungată. La bunurile din piețe și magazine vedem o creștere chiar și cu 30%. De asemenea, prețul mașinilor a luat un trend crescător. Dacia Logan, față de anul trecut, are o creștere de aproximativ 25%. Asta nu înseamnă că se și cumpără mașinile. Atenție! Creșterile de prețuri nu se referă doar la cele în lei, ci și la cele în euro.' a subliniat Piperea.
'De ce euro are o scădere puternică de cumpărare? Pentru simplul motiv că euro este pe piață mult mai mult decât cantitatea de mărfuri și servicii. BCE a fost obligată și anii anteriori să printeze bani fără acoperire. Face asta și acum, emite vreo 750 de miliarde astfel încât să pună în practică programul de sprijin anti-covid. Însă Federal Reserve a printat de 3 ori mai mulți. Și dolarul, la fel ca euro, este într-o scădere a puterii de cumpărare. Vor fi niște fluctuații mari ale monedelor. Ar fi înțelept ca cei care dețin economii în valută să le plaseze în altceva decât depozitele bancare, care sunt jignitor remunerate în dobânzi, în condițiile în care băncile aplică dobânzi comerciale de 6-7 ori mai mari decât dobânzile la depozite.' a declarat Piperea.
'Lumea se teme de ce se va întâmpla în 2021 și economisește, preferă să țină banii. Este periculos pentru economie. Dacă nu ai consum, evident că nu ai comerț, producția se reduce și astfel intri într-un cerc vicios din care nu se știe când și cum vom ieși. Nu mai vorbim de numeroasele falimente care se anunță plus concedieri. Pe scurt, în perspectiva ianuarie 2021 aș împărți economiile în 3 și a-și încerca să investesc și în ceva fix, respectiv imobiliare sau terenuri, astfel încât să am ceva palpabil pentru că vor fi mari fluctuații monetare.' a concluzionat avocatul Gheorghe Piperea, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu