Țările dezvoltate au privit, odată cu pandemia de COVID-19, cum sunt dependente și pot fi ”paralizate” de state din Asia, considerate ”subordonate”.
Profesorul de economie Mircea Coșea, într-un interviu pentru DCNews, a declarat că ”discutăm despre o situație pe care generația mea n-a cunoscut-o până acum”.
”Criza asta este momentul în care ceea ce se ”cocea” în economia mondială de 20 de ani - ca urmare a faptului că criza cea mare din 2007-2008 n-a fost rezolvată- iar pandemia a fost momentul care a scos în față aceste dificultăți pe care le avea economia mondială și mai ales modelul ăsta neo-liberal al economiei globale, model win-win, chiar dacă unii îl condamnă. (...) Rezultatul acestui model a fost neprevăzut, în termeni reali, de către cei care l-au inițiat: țările care au primit capitalul, privite ca locul unde se valorificau, un fel de țări de mâna a doua, au venit atât de importante încât au ajuns să fie ele cele care conduceau raportul dintre țările dezvoltate și așa-numitele țări emergente. China este cea care a dezvoltat acest lucru, dar nu numai. Țări ca Thailanda, Filipine, Coreea de Sud au o dezvoltare atât de mare încât au început să aibă un cuvânt de spus. Lucrul ăsta trebuia să fie rezolvat cumva și cum? Prin aceste lanțuri valorice, adică lanțuri de operațiuni care duc la valorizarea unui produs. Pandemia a scos în evidență că-n situații de criză, țările dezvoltate pot suferi pentru că văd că depind, într-o manieră foarte importantă, de țările pe care le considerau subordonate din punct de vedere tehnologic. Un element foarte puțin important la un moment dat, și anume măștile sanitare, erau produse în 2-3 țări din lume. Cei care ar fi trebuit să aibă rezultatul, pentru că dădeau capitalul, au ajuns să fie subordonați țărilor care primeau capitalul.” a atras atenția analistul economic Mircea Coșea, în interviul acordat DCNews.
Un alt exemplu e dat de lipsa cipurilor care a paralizat industria auto. De asemenea, în 5-10 ani ar urma să existe o criză alimentară puternică, una care nu se va vedea atât în producție, cât în prețuri, atenționează prof. Mircea Coșea, în interviul acordat lui Val Vâlcu pentru DCNews și DCNewsTV.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu