Mircea Badea a vorbit despre situația din Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea, dar și despre problemele care vor apărea, inclusiv în România.
"Să privim egoist lucrurile. Ce treabă avem noi cu ăia din Afganistan? Din ce în ce mai multă treabă avem. O dată că, sigur, şi noi, ca parte a Europei, vom avea un val de refugiaţi pe care va trebui să-l administrăm într-un fel sau altul. În al doilea rând, Afganistanul va exporta terorism în foarte scurtă vreme. Sunt absolut convins că talibanii vor obţine foarte mulţi bani, ei deja au foarte mulţi bani din diferite surse - cum ar fi droguri, de exemplu - dar vor avea foarte mulţi bani în viitor din exploatarea unor mine de metale rare care există în Afganistan, iar China este foarte interesată. Cred că foarte, foarte repede vor primi bani de la Occident pentru a-i lăsa pe cetățenii occidentali care au fost lăsaţi în urmă de structurile militare foarte grăbite să părăsească Afganistanul în totalitate.
Cred că occidentalii, foarte repede, se vor gândi: "Cum facem cu cetăţenii, că, totuşi, sunt presiuni de la cetăţeni ca să scoatem cetățenii pe care i-am lăsat în urmă?". Iar soluţia cred că va fi aceeaşi care a fost până acum, care s-a practicat în foarte multe cazuri: răscumpărarea. Talibanii au, deja, foarte mulţi bani. Vor avea şi mai mulţi bani. Controlul oricum este deplin acolo, practic le-a fost cedata puterea absolută şi ei o vor exercita în felul în care ştiu ei să o exporte. Inclusiv exportul de terorism către necredincioşi. Eu mă număr printre necredincioşi, măcar din punctul lor de vedere, şi ca mine mulţi cetăţeni europeni. Vom avea multe probleme pe persoană fizică", a spus Mircea Badea, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
Mişcarea talibanilor a avertizat, luni, că vor exista „consecinţe", inclusiv în privinţa acţiunilor de formare a unui nou guvern în Afganistan, dacă Statele Unite prelungesc operaţiunile militare de evacuare, informează postul Sky News şi cotidianul Le Figaro.
"Este vorba de o linie roşie. Preşedintele Biden a anunţat că Statele Unite îşi vor retrage toate forţele armate pe 31 august. Dacă vor prelungi prezenţa militară, acest lucru înseamnă prelungirea ocupaţiei. Dacă Statele Unite şi Marea Britanie cer timp suplimentar pentru continuarea evacuărilor, răspunsul este nu. Altfel, vor exista consecinţe. Dacă intenţionează să continue ocupaţia, acest lucru va provoca o reacţie", a afirmat un purtător de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani.
Un alt reprezentant al talibanilor a atras atenţia că vor fi suspendate acţiunile de formare a unui nou guvern în Afganistan. „S-a decis că nu va fi anunţată formarea unui guvern atât timp cât un singur militar american va mai fi prezent în Afganistan", a subliniat un membru al conducerii Mişcării talibanilor, sub protecţia anonimatului. Pe fondul criticilor internaţionale, Administraţia Joseph Biden a semnalat intenţia de a prelungi operaţiunile de evacuare din Afganistan după data de 31 august, când ar urma să fie retrase în totalitate trupele occidentale, notează Mediafax.
"Sperăm că nu trebuie să prelungim”, a spus preşedintele american, lăsând uşa deschisă pentru o prelungire. Cred că vor fi discuţii, a afirmat acesta.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a calificat sâmbătă imposibilă evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai puterilor occidentale înainte de 31 august. Aproximativ 28.000 de persoane au fost evacuate din 14 august, a declarat duminică liderul de la Casa Albă.
"Lucrăm din greu şi cât mai repede posibil pentru a evacua oamenii”, a adăugat el, dând asigurări că aceste evacuări au fost dificile şi dureroase.
La o săptămână după ce talibanii au preluat puterea, mii de oameni încă încercau să fugă din ţară duminică, iar haosul domnea în continuare pe aeroportul din Kabul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News