Un singur cetățean român a fost evacuat pe cale aeriană din Kabul cu aeronava trimisă în Afganistan de statul român.
UPDATE: ”Azi dimineaţă am vorbit cu domnul general Ciucă, este adevărat, aeronava a ajuns în Kabul, o singură persoană a ajuns la aeronavă, s-a întors aeronava la Islamabad, 14 persoane nu ajunseseră, se întoarce aeronava în Kabul să-i ia şi pe ceilalţi. Asta încercăm acum să vedem cum îi aducem la aeroport, aeronava a rămas la Islamabad şi se va întoarce şi după celelalte persoane. Avem cereri şi de la alte ţări pentru a aduce în România", a declarat Florin Cîţu.
Românul a fost transportat la Islamabad, în Pakistan. Ceilalți sunt blocați în oraș, iar autoritățile încearcă să-i aducă la aeroport. Misiunea aeronavei a avut loc noaptea trecută. Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a luat un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare, scrie Mediafax.
Avionul a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, persoana evacuată fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.
Condiții de securitate periculoase
În paralel, reprezentanții Ministerului de Externe încearcă să-i găseasă pe românii aflați în Kabul și să-i ajute să ajungă la aeroport.
„Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex.
De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor. Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, au anunțat reprezentanții MAE.
Demersuri pentru contactarea unor cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române
La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români. Dintre aceștia, 16 au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU și ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.
De asemenea, autoritățile române au efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească, anunță reprezentanții MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu