Urmărește emisiunea live


Criza alimentară, scenariu catastrofal: ”O singură soluție”. Deputată din Ucraina, acidă: E mai ușor pentru UE să fie flexibilă în relațiile cu Rusia

foto pexels
foto pexels

O deputată din Ucraina, vorbim despre criza alimentară, susține că UE ar trebui să ajută Ucraina să distrugă flora rusă din Marea Neagră. 

Alegeri prezidentiale 2024

Foametea catastrofală pare a fi cea mai mare teamă o momentului. O criză alimentară, cu vârful în primăvara lui 2023, este preconizată de analiști. Sezonul revoltării de vară din Ucraina se face în vreme de război, iar fermierii se confruntă cu numeroase probleme. Capacitatea Ucrainei s-a diminuat drastic de la începutul războiului, la sfârşitul lui februarie.

Blocada rusă asupra porturilor de la Marea Neagră împiedică exportul a mii de tone de cereale. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că până la 60 de milioane de tone de cereale ar putea rămâne blocate în ţară până la toamnă, dacă nu se găseşte altă soluţie, scrie Rador. 

Rutele alternative feroviare şi fluviale sunt insuficiente pentru a prelua cantitatea de cereale care e transportată uzual pe mare.

"Unica soluţie e deblocarea Mării Negre", a declarat luni pentru EUobserver deputata ucraineană Inna Sovsun, vicepreşedinta Partidului Holos.

UE şi-a concentrat majoritatea eforturilor pe suplimentarea exporturilor pe rutele de transport terestre, dar acest lucru nu face să se simtă o "diferenţă sistemică", a declarat Sovsun. Ecartamentele feroviare incompatibile între Ucraina şi majoritatea statelor UE e unul dintre obstacolele majore din calea redirecţionării pe uscat a exporturilor agricole ucrainene.

"A ne ajuta să distrugem flota rusă din Marea Neagră ar fi cea mai bună soluţie, dar (...) e mai uşor pentru UE să fie mai flexibilă în relaţiile cu Rusia - şi, din nefericire, Rusia exploatează acest lucru", a declarat Sovsun.

De la înfiinţarea aşa-ziselor linii de solidaritate, peste graniţele Ucrainei cu România şi Polonia au trecut cam 1,7 milioane de tone de cereale. Însă liniile "funcţionează parţial" doar, a declarat luni, în comitetul agricol, europarlamentarul german de centru-dreapta Norbert Lins.

Lins a explicat că peste cele două graniţe au trecut doar 138.000 de tone de grâu, iar majoritatea cerealelor rămâne în ţările vecine cu Ucraina. Practic nu au loc schimburi comerciale între Ucraina şi ţări terţe.

"Este un evident eşec al pieţei" care impune măsuri pe piaţă, întrucât se acumulează unele probleme în Polonia şi România, iar criza foametei ia proporţii, a precizat Lins. "Ne trebuie mai multă intervenţie, mai multă coordonare." consideră el. 

Putin nu vede că Ucraina ar conta la nivel global

Ponderea alimentelor ucrainene, inclusiv a grâului, pe piața mondială, este prea mică pentru a influența situația alimentară globală, a declarat președintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Recent, s-a discutat activ chestiunea legată de exportul de cereale ucrainene. Potrivit Departamentului Agriculturii SUA, este vorba de 6 milioane de tone de grâu, conform datelor noastre, este de 5 milioane de tone.", a spus el, joi, la un întâlnire cu președintele indonezian Joko Widodo.

Potrivit lui Putin, "dacă ne referim la volumul producției din lume - 800 de milioane de tone, atunci înțelegem că aceasta este o astfel de cantitate care nu afectează în niciun fel piețele mondiale, este de aproximativ 2,5%, iar din toate alimentele produse în lume – 0,5%".

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel