EXCLUSIV  Criza antibioticelor. Care e soluția propusă de Comisia Europeană / video

Dan Zaharescu la Dezbateri în sănătate
Dan Zaharescu la Dezbateri în sănătate

Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, a fost invitat la emisiunea „Dezbateri în sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre criza antibioticelor.

„Care e soluția propusă de Comisie pentru criza antibioticelor?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Pentru criza antibioticelor se propun niște vouchere care să fie oferite companiilor care au descoperit alte molecule decât cele care sunt legate de investiții în zona medicamentelor antidrog rezistente. Dacă se descoperă un medicament împotriva unei bacterii multidrog rezistente, se obține un voucher care poate să fie folosit la un alt medicament dintr-o altă zonă terapeutică decât aceasta, care îi dă extinderea de protecție a datelor cu încă 2 ani.

La ora actuală, protecția datelor, deci imposibilitatea de a copia un medicament este pentru 8 ani. Noua legislație europeană prevede scăderea perioadei acesteia de 8 ani la 6 ani, dar se poate reveni la 8 ani în anumite condiții. Una din condiții este să ai descoperit un medicament împotriva bacteriilor multidrog rezistente și care ar oferi o protecție a datelor de 2 ani suplimentar la un alt medicament pe care compania să-l poată alege.”, a spus Dan Zaharescu.

„E suficient pentru industrie?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Genul acesta de stimulent este foarte alambicat și acesta este unul din motivele pentru care spuneam că una din măsurile luate de birocrații de la Bruxelles riscă să aibă efecte total opuse celor pe care le așteaptă societatea în ansamblul ei.

Pe de o parte, se dorește ca să avem acces la medicamente inovatoare cât mai rapid, cât mai sigure, eficiente și performanțe. Acest fapt este rezultatul unor investiții semnificative în cercetare și dezvoltare. Aceste investiții trebuie recuperate într-o perioadă de timp și această recuperare se face în perioada de protecție a brevetului.”, a spus Dan Zaharescu.

„Deci dacă le pui în 6 ani vor fi mai scumpe medicamentele ca să fie accelerată recuperarea.", a spus Val Vâlcu.

„Exact. Dacă se reduce de la 8 ani la 6 ani, perioada de recuperare a investițiilor care au fost făcute în noile medicamente, într-adevăr, prețul medicamentelor va trebui să fie mai mare decât este acum pentru că perioada în care se recuperează investiția trebuie să fie mult mai scurtă.", a spus Dan Zaharescu.

„Ar putea exista și un alt risc legat de concurența cu Statele Unite. Dacă un producător își înregistrează acolo medicamentul și nu în Europa, apare un decalaj între cetățeni.", a completat Val Vâlcu.

„Fără discuție, pacienții sau cetățenii europeni ar fi privați de accesul la medicamentul respectiv fiindcă, în primul rând, voi merge în Statele Unite. Perioada e comparabilă cu cea europeană, de 8 ani, plus niște facilități suplimentare. Dacă produsul este destinat tratării pacienților cu boli rare sau dacă produsul este destinat, sau are studii și pe zona pediatrică. Deci sunt extinderi ale drepturilor de protecția datelor.”, a spus Dan Zaharescu la emisiunea „Dezbateri în sănătate", de pe DC News și DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel