Criza climatică lovește și turismul. Atracții emblematice din Australia, vizate — raport

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Un raport recent atrage atenția asupra unui viitor sumbru pentru turismul australian în cazul în care efectele crizei climatice nu vor fi combătute, potrivit The Guardian.

Până la 68% dintre destinațiile turistice din Australia, inclusiv unele simboluri naționale precum Uluru, pădurea tropicală Daintree și plaja Bondi, ar putea fi afectate grav de schimbările climatice dacă temperatura globală va crește cu 2°C până în 2050.

Studiul, realizat de grupul de asigurări Zurich în colaborare cu analiști economici de la Mandala, avertizează că jumătate dintre cele 178 de obiective turistice analizate se confruntă deja cu riscuri climatice majore. Printre acestea se numără parcuri naționale, atracții din orașe și aeroporturi.

Analiza pericolelor climatice

Odată cu creșterea temperaturilor, perturbările vor fi din ce în ce mai frecvente, iar impactul asupra industriei turistice și celor 620.000 de locuri de muncă asociate acestor obiective va fi devastator, se mai arată în raport.

„Ceea ce ne-a surprins a fost amploarea problemei”, a declarat Adam Triggs, expert economic și partener la Mandala. „Pe măsură ce am analizat diferitele obiective din țară, am realizat cât de sistemic este acest risc”, adaugă acesta.

Raportul, publicat luni, a utilizat date de la grupul de asigurări Zurich pentru a evalua vulnerabilitatea diferitelor regiuni la nouă „pericole climatice”, printre care se numără vântul, inundațiile, căldura extremă, furtunile, seceta și incendiile de vegetație.

Analiza a fost realizată pe baza unui scenariu moderat de emisii de gaze cu efect de seră, care prevede o creștere globală a temperaturii de 2°C până la mijlocul secolului. La acest nivel de încălzire, până la 68% dintre activele turistice din Australia se încadrează în categoria de risc major.

Regiunea Queensland, cu 52% dintre locații în cea mai înaltă categorie de risc, este cea mai vulnerabilă.

Printre zonele considerate a fi la cel mai mare risc se numără și grădinile botanice regale, plaja Bondi din Sydney, Great Ocean Road, Cable Beach și parcul național Kalbarri din Australia de Vest, precum și National Arboretum Canberra.

În Australia de Sud, regiunile vinicole Barossa și Adelaide Hills sunt deosebit de expuse riscurilor, la fel ca insula K’Gari și pădurea tropicală Daintree din Queensland.

2. Sursa: Pex... (australia2_11016400.jpg)

Sursa: Pexels

31 de aeroporturi din Australia — cel mai ridicat nivel de risc

Un alt aspect alarmant al raportului este că toate cele 31 de aeroporturi (cele mai aglomerate) din Australia se află în cele două categorii de risc climatic cel mai ridicat din cauza expunerii lor la furtuni și vânturi puternice.

Zonele viticole, grădinile botanice, drumurile și liniile de cale ferată pitorești, precum și parcurile naționale și pădurile tropicale au fost identificate drept cele mai vulnerabile la schimbările climatice. În schimb, muzeele, galeriile și stadioanele prezintă un risc relativ scăzut.

Triggs a subliniat necesitatea ca Australia să depună eforturi mult mai mari pentru a ajuta aceste spații să devină mai rezistente și să se adapteze la impactul inevitabil al schimbărilor climatice. Incendiile devastatoare din vara neagră a anilor 2019-2020 au redus veniturile din turism cu 35%, iar dacă o astfel de pierdere s-ar repeta astăzi, ar fi "amenințate" până la 176.000 de locuri de muncă, mai mult de jumătate dintre ele situate în afara orașelor mari.

„Discuțiile politice din Australia s-au concentrat în mare parte pe reducerea emisiilor, dar nu ne gândim suficient la schimbările climatice care deja se produc și care se vor agrava”, a adăugat Triggs.

Profesorul Daniel Gschwind de la Institutul Griffith pentru turism a subliniat că concluziile raportului ar trebui să fie „îngrijorătoare pentru toată lumea”. „Acest raport arată clar că industria turismului suportă povara deceniilor de eșecuri ale politicilor globale de reducere a emisiilor”, a mai declarat acesta.

Gschwind a adăugat că atât activele turistice, cât și guvernele și comunitățile trebuie să continue să își consolideze reziliența la impacturile climatice: „Trebuie să răspundem pe toate fronturile și să ne dublăm eforturile”, concluzionează acesta, potrivit The Guardian.

3. Sursa: Pex... (australia_68802600.jpg)

Sursa: Pexels

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel