Antonio Guterres, secretarul general al ONU, atrage atenţia asupra crizei climatice, despre care spune că este scăpată de sub control.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că liderii G20 au puterea de a reseta o criză climatică "scăpată de sub control" şi i-a îndemnat de asemenea să remodeleze regulile financiare globale pe care le-a descris ca fiind învechite şi inechitabile. "Criza climatică se înrăutăţeşte dramatic - dar răspunsul colectiv este lipsit de ambiţie, credibilitate şi urgenţă", a spus Guterres într-un discurs în capitala Indiei, New Delhi, unde va avea loc summitul G20.
Antonio Guterres a cerut organizaţiei să se angajeze "să menţină în viaţă obiectivul de 1,5 grade" - referindu-se la obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita creşterea temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale şi vizând 1,5 grade Celsius.
"Am înaintat un Pact de Solidaritate Climatică - care prevede ca marii emiţători să depună eforturi suplimentare pentru a reduce emisiile, iar ţările mai bogate să sprijine economiile emergente pentru a realiza acest lucru", a spus secretarul general.
Planul îndeamnă ţările dezvoltate să ajungă la emisii zero netede carbon cât mai aproape de 2040, iar economiile emergente cât mai aproape de 2050, propunând eliminarea treptată a folosirii cărbunelui până în 2030 în ţările OCDE şi până în 2040 în toate celelalte.
"Criza climatică scapă de sub control. Dar ţările G20 deţin controlul", a spus el. "Împreună, ţările G20 sunt responsabile pentru 80% din emisiile globale. Jumătăţile de măsuri nu vor împiedica criza climatică completă".
De asemenea, Antonio Guterres le-a cerut liderilor G20 să asigure un stimulent de cel puţin 500 de miliarde de dolari pe an pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Modificările climatice se numără printre problemele globale pe care liderii le vor aborda la summitul G20, care se aşteaptă să fie dominat de Occident şi aliaţii săi, în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping şi liderul rus, Vladimir Putin, nu vor participa.
Întrebat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Guterres a spus: "Nu am prea multă speranţă că vom avea o soluţie de pace în viitorul imediat. Cred că cele două părţi încă decid să meargă mai departe cu conflictul".
El a mai spus că ONU nu ar trebui considerată responsabilă pentru acţiunile statelor sale membre. "Să nu facem din ONU ţapul ispăşitor al eşecurilor sau al acţiunilor negative comise de statele membre". Dl Guterres a mai spus că este nevoie de un mecanism eficient de remediere a datoriilor pentru a sprijini suspendarea plăţilor, termene mai lungi de împrumut şi rate mai mici în condiţii mai echitabile pentru ţările mai sărace. Descriind arhitectura financiară globală ca "depăşită, disfuncţională şi nedreaptă" el a spus că aceasta are nevoie de o reformă profundă, structurală. "Şi acelaşi lucru se poate spune despre Consiliul de Securitate al ONU", scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News