Criză a costului vieții, în plină creștere economică reală. Președintele CF, Daniel Dăianu, explică paradoxul. Rolul energiei electrice în această spirală: Cine se îmbogățește

Sursă foto: Pexels (Burak The Weekender)
Sursă foto: Pexels (Burak The Weekender)

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că o creștere economică va fi înregistrată până la sfârșitul anului, din punct de vedere statistic, însă acest fapt nu garantează că va fi resimțită și de populație. 

Daniel Dăianu a vorbit despre momentele complexe prin care trece lumea acum. Recesiune, război și inflație, toate acestea completează peisajul sumbru din lume. Acesta a remarcat că, în ciuda unei creșteri economice înregistrată în statisticile naționale, populația generală acuză o criză a ”costului vieții”. 

”Am spus generic recesiune și pare paradoxal pentru că avem prognozată o creștere economică. Eu cred că va fi înregistrată până la finele anului, între 6% și 7% în termeni reali. Este surprinzător pentru că cei mai mulți cetățeni nu simt această creștere și există această deconectare între viața cetățenilor și ce arată statistica simplă sau foarte simplistă, care are carențele sale. Totul pornește, de fapt, de la ceea ce este numit ”criză”, acele multiple crize, care produc în ultimă instanță o criză a costului vieții, deci viața devine mult mai scumpă pentru cei mai mulți cetățeni și ei acuză așa ceva. Avem, din acest punct de vedere, o recesiune și o recesiune chiar adâncă în privința nivelului de trai și nu este înregistrată numai în România. Acoperă întreg spațiul economic european și pornește de la această îngemănare de complicații cu care Europa nu s-a mai întâlnit, cu pandemie, cu o criză energetică parțial indusă de schimbarea climatică și nevoia de a combate emisiile de carbon și situația de pe piața energiei, care în largă măsură este influențată de invadarea Ucrainei. Toate acestea conduc la o situație dificilă, care obligă guvernele la ceea ce se numește încercarea de a limita stricăciunile, pentru că nu există o baghetă magică care să inverseze aceste tendințe și a reveni la starea prepandemie, atunci când nu aveam pandemie sau o criză a energiei, așa ceva nu este posibil, nu aveam niciun război”, a spus Daniel Dăianu în intervenția sa de la Antena 3. 

Energia susține societatea modernă. Producătorii și distribuitorii de energie profită de pe urma prețurilor mari

Energia mai scumpă ridică prețul tuturor produselor aflate la raft, susține economistul, acesta punctând că actuala criză a direcționat fluxurile financiare către anumite sectoare. 

”Energia este mult mai scumpă și fără energie nu funcționează sistemul economic, nu funcționează o societate modernă. Consumul intens de energie caracterizează o societate modernă, chiar dacă ai industrii energofage sau industrii care folosesc inteligența lor și aduc multă valoare, fără a consuma multă energie, Mintea lor este plină de idei, e un alt consum de energie. Această schimbare în prețul relativ de energie a mutat venitul de la cele mai multe sectoare economice către puțini și puține sectoare economice, în special producătorii de energie, iar aceștia în momentul de față și nu numai ei, dar în special productorii de energie și traderii, că și ei sunt de blamat, și ei urmăresc profiturile, ei obțin rente necuvenite. Acestea sunt câștiguri care nu derivă din eforturile lor”, a mai spus economistul Dăianu. 

Criza energiei lasă țările europene pe cont propriu

Relațiile de la nivelul spațiului european au creat un mediu propice unei recesiuni generalizate. România, deși face eforturi să se încadreze în normele europene, este departe de a susține și traversa criza asemenea țărilor din Vest.

”Avem o relație cvasi-mecanică, cel puțin până acum în Europa, când prețul la gaz, care era prețul marginal, era legat ombilical de prețul la electricitate, ceea ce este o nebunie mai ales în condiții de război. Dacă rușii au redus livrările, această măsură ducea mai sus prețul marginal și se mișcau și prețurile la energie, electricitate. Asta nu înțeleg mulți dintre acești fundamentaliști ai pieței. Nu înțeleg că în vremuri de război nu trebuie să faci așa ceva. Trebuie să accepți o asemenea realitate și sunt țări unde liderii politici au fost lucizi, în Spania, în Franța, în Portugalia și au tăiat această legătură. În plus, nu aveam stocuri comune și nu aveam piață, propriu-zis, comună. Țările au fost obligate să se descurce singure. Acum, ce putem să facem în România? Spațiul românesc, deși în ultimele decenii s-a apropiat de media din Uniune în ceea ce privește venitul mediu pe cap de locuitor, disparitățile sunt foarte mari. Și atunci trebuie, pe lângă schemele de compensare, peste tot statele, liderii, guvernele au intervenit în piața energiei. Asta a creat o confuzie și asta arată și incultura economică și chiar incultură politică. Piețele moderne sunt reglementate. A avea o econome de piață și a o liberaliza nu înseamnă să nu ai reglementări, piețele trebuie reglementată, așa cum o piață financiară este”, a mai spus Dăianu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel