Să te muți în chirie acum, după ce s-a decretat stare de urgență în contextul COVID - 19, pare a fi o aventură dacă vrei să faci rost de viză de flotant.
Dar nu trebuie să vă îngrijoați. Se rezolvă rapid! Primul lucru pe care l-am făcut pentru a vedea cum se poate obține viză de flotant a fost să sun la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Sector 6. Mi-a răspuns o doamnă ușor iritată, probabil nervoasă că îi sună prea des telefonul:
”În perioada aceasta rezolvăm doar cărțile de identitate expirate”.
”Păi și dacă eu m-am mutat acum ce fac fără viză de flotant în contextul în care este stare de urgență?”
”Din câte știu, pe perioada stării de urgență... documentele și-au prelungit valabilitatea. Acum, dacă dumneavoastră v-ați mutat...”
”Păi și nu am voie să mă mut? Și ce să prelungesc dacă nu am viză de flotant?!”
Apoi m-a pasat către alt număr de telefon unde mi-a răspuns o doamnă:
”Noi lucrăm, momentan, în stare de urgență din cauza situației apărute cu noul coronavirus. Dar pentru viză de flotant încă nu este cazul... Ce urgență aveți?! Noi lucrăm pentru buletine expirate, pierdute”.
”Stați să vă explic. Tocmai m-am mutat și am nevoie de viză de flotant cu atât mai mult cu cât e stare de urgență, iar eu nu am domiciliul în București”.
”Duceți-vă la secția de poliție cea mai apropiată din zona în care locuiți să vedeți acolo ce și cum”.
Zis și făcut.
Am ajuns la secție, erau doi-trei oameni la rând, păstrând o distanță regulamentară de un metru unul față de celălalt. A venit proprietarul locuinței în care m-am mutat, a prezentat contractul casei, am completat o cerere precum că doresc viză de flotant și am răspuns unui chestionar cu date despre COVID - 19 cu întrebări de genul: ați călătorit recent în zone afectate de noul coronavirus? Ați luat contact cu persoane care veneau din zone afectate de noul coronavirus? În câteva minute, procedurile au fost îndeplinite.
Evident, viza de flotant (viza de stabilire a reședinței) nu se eliberează pe loc, ci într-o săptămână - maximum două. Până atunci, cartea de identitate rămâne la secția de poliție și vi se dă o adeverință prin care se dovedește că stați la adresa X.
Așadar dacă locuiești mai mult de 15 zile la altă adresă decât cea de domiciliu, poți cere să ți se treacă în actul de identitate adresa la care locuiești de fapt, adică reședința. Reședința o să apară undeva pe spatele buletinului, pe un autocolant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu