Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, a vorbit într-un interviu acordat pentru DCNews despre criza creditelor în franci elvețieni. Economistul Lucian Isar ne-a explicat cum s-a ajuns la această situație, ce impact ar putea avea ea în economie și care ar fi soluțiile pentru zecile de mii de români cu credite CHF.
DCNews: Dvs. ați fost ministru pentru Mediul de Afaceri. Dacă ați fi acum ministru al Finanțelor sau membru al Executivului, cum ați acționa pentru rezolvarea situației în care se află românii care au credite în franci elvețieni?
Lucian Isar: Pe 3 paliere:
- verificarea stadiului în Parlament a inițiativelor legislative de genul Legii Insolvenței Personale
- eliminarea unor exerciții electorale discriminatorii de tipul "electoratei", care nu fac decât să deformeze spațiul concurențial
- verificarea împreună cu Asociația Română a Băncilor a stadiului auto-reglementării în domeniul bancar și al societăților de leasing, pentru eliminarea clauzelor abuzive și a practicilor de vânzare înșelătoare.
DCNews: Cine credeți că este de vină pentru această criză la care s-a ajuns? Oamenii care au luat credite în franci elvețieni, băncile, BNR? Este o vină comună? Și în ce constă această vină, care au fost greșelile care considerați că au fost făcute?
Lucian Isar: Nu există o vină per se. A fost o decizie de afaceri a conducerii anumitor bănci, într-un mediu concurențial agresiv. Greșelile au fost la nivelul manierei de vânzare a unui produs complex. O greșeală recentă este declarația unui conducător de bancă, care a dat consultanță pe curs de schimb atașat unui produs complex unor clienți care aveau expunere și care nu au trecut teste de tip Mifid.
DCNews: Să luăm o situație concretă: O persoană cu rată inițială de 500 de lei are de plătit acum 1.000 de lei pe lună, dar nu își permite acest lucru. Ce se întâmplă concret cu acea persoană? Este executată sau mai poate "negocia" ceva cu banca? Dacă este executată, în cât timp de la momentul în care nu mai poate plăti rata se întâmplă asta?
Lucian Isar: Răspunsul nu poate fi dat decât de banca respectivă. Noua Lege a Insolvenței Personale restabilește nivelul de la care se negociază între bancă și client. Momentan, există o diferență majoră în forța de negociere între bancă și client.
DCNews: În mare parte, cei care au credite CHF sunt din așa-numita clasă de mijloc. Dacă se va ajunge la executarea celor care nu-și mai pot plăti ratele, băncile recuperează câteva zeci de mii de locuințe, care vor fi scoase la vânzare sub prețul pieței, pentru că vor vinde mai ieftin, ca să-și recupereze banii. Aceste locuințe scoase la vânzare ar putea duce la prăbușirea pieței imobiliare. Cei executați, alături de familii, vor strânge cureaua și vor cheltui mai puțin. Scade astfel consumul, se reduce producția, câteva zecii de mii de oameni vor sărăci, deci toată economia va avea de suferit, și, implicit, toată societatea. Ce este de făcut în acest caz? Există vreo cale de ieșire din acest cerc vicios?
Lucian Isar: România va crește cu circa 3%, inclusiv cu acest șoc negativ. Impactul este la nivel personal și nu neaparat la nivel macro. Noile inițiative legislative au menirea de a diminua șocul pe care îl menționați.
DCNews: Așa-numita "electorată" sau Legea Insolvenței Persoanei Fizice ar putea reprezenta soluții viabile pentru cei cu credite în franci elvețieni?
Lucian Isar: "Electorata" este o măsură electorală. Nimeni nu a utilizat-o, deși este în vigoare de mai mult de șase luni.
Legea Insolvenței Personale este un instrument puternic pentru a aduce băncile la negocieri individuale cu diferiții clienți. Legea aceasta nu trebuie abuzată de clientelă. Calea rațională este tot negocierea cu băncile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News