Regizorul Bogdan Mureșanu a vorbit despre o problemă veche în România - criza culturii.
"Instituțiile noastre nu sunt onorabile, nu îți oferă recunoașterea certificată pentru actul artistic. Sau, să o spun altfel, sunt instituții atât de corupte încât nu crede nimeni că cineva este valoros sau nevaloros - și acum urmează o listă întreagă de instituții, poți să alegi la întâmplare. Academia Română, poftim. Nu e numai problema mea, e o problemă generală.
Explicația mea pentru toate actele astea artistice care caută succesul în afara țării - aici succesul nu e tot una cu valoarea. Nu știi dacă e de bine sau de rău faptul că cineva îți dă o diplomă. Nu înseamnă nimic. Mai bine o iei, chiar dacă nu înseamnă nimic. Nu îți certifică valoarea, nu știi dacă e un act artistic valoros.
Și asta face ca România să fie într-un fel sau altul pe o periferie culturală. Asta este, aceasta este consecința. De asta se întâmplă să vânezi premiile și să apară obsedant chestia asta, mai ales în legătură cu cinema, că aici se dau aceste premii. Dar dacă îți garantez că va fi la fel în orice altă artă, dacă s-ar acorda premii așa de des cum se acordă în cinema, de pildă, la festivalele de cinema... Ar fi și acolo. Uite, obsesia faptului că literatura română nu a luat un Premiu Nobel.
De aici vine, dintr-un soi de nesiguranță. Iar doi, corupția. Cum să spun... nu e chiar corupție, ca în dicționar. E un fel de corupție morală, sunt reguli ale jocului, tacit, pe sub masă, toată lumea le joacă după acele reguli", a spus Bogdan Mureșanu, în podcastul Avangarda, moderat de Ionuț Vulpescu.
Bogdan Mureșanu, la Avangarda
E producător și regizor, dar iubirea pentru marile ecrane a plecat de la pasiunea pentru micile manuscrise și nopțile lungi petrecute citind literatură. Crede că scenariștii sunt leneși, dar își împlinește vocația scenaristică și regizorală deopotrivă, cu egal talent. Lucrează la un film de animație despre un român care face înconjurul pământului mergând pe jos și știe că în România, o conexiune bună de internet poate boicota educația și gustul pentru cinema, dar poate ridica industria gaming-ului. Iubește România pentru alura europeană de care dă dovadă devenind o forță internațională în lumea cinematografică, dar nu iubește România pentru polemicile care nu există și care ar salva-o de la cinism, impostură sau corupție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News