Dolarul și yenul sunt monedele în care cei mai bogaţi investitori europeni îşi mută plasamentele din euro, ca urmare a temerilor că moneda unică s-ar putea să nu supravieţuiască crizei datoriilor suverane.
Un bancher specializat în clienţi cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup cu operaţini la nivel global, a declarat că echipa sa a înregistrat o accelerare a retragerii clienţilor din plasamentele în euro, după ce banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină, în noiembrie, pentru a împiedica eşecul unei licitaţii de obligaţiuni a statului.
Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanţă de yen, a spus el.
Lira sterlină este prea strâns legată de soarta zonei euro pentru a putea fi folosită ca refugiu eficient împotriva unei posibile prăbuşiri a uniunii monetare, a adăugat bancherul, vorbind sub protecţia anonimatului, scrie Mediafax.
Directorul de investiţii al diviziei de private banking a grupului Citi, Richard Cookson, responsabil de clienţi cu active de peste 25 de milioane de dolari, a afirmat, de asemenea, că a observat clienţi care renunţă la euro.
Complexitatea şi impactul unei eventuale destrămări a zonei euro fac dificilă găsirea de modalităţi pentru protejarea averii, a avertizat Cookson.
"Este unul din momentele de răscruce din istoria Europei şi a economiei mondiale, iar dacă nu decurge bine va fi foarte foarte rău. Poţi să asiguri riscul deprecierii puternice a unei monede şi posibilitatea aprecierii, dar cum să te asiguri împotriva dispariţiei?", a întrebat bancherul Citi.
Ronnie Ludwig, partener la firma de contabilitate Saffery Champness, a declarat că a observat că unii clienţi îşi mută mai multe fonduri în lire sterline pentru a fi liniştiţi, chiar dacă trebuie să accepte dobânzi reale negative.
Potrivit agenţilor imobiliari din Londra, a crescut interesul pentru proprietăţile rezidenţiale de lux din partea cumpărătorilor europeni care caută un refugiu de efectele crizei datoriilor.
Citește și:
Zvon: Germania tipăreşte deja mărci, pregătind terenul pentru a părăsi zona euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News