Obligativitatea vaccinării, impusă de multe state, ar putea duce la paralizarea mai multor industrii care se luptă cu criza forţei de muncă, avertizează specialiştii.
Al patrulea val al pandemiei a prins, din nou, mai multe guverne europene nepregătite sau izbeşte cu o forţă peste aşteptări. Guvernele nu mai pot răspunde prin blocarea economiilor, aşa cum au făcut anul trecut, aplicând în schimb măsuri adaptate momentului, cum ar fi obligativitatea vaccinării.
Însă, oricât de bine intenţionată ar fi sau recomandată de epidemiologi, această măsură pare a fi imposibil de aplicat în unele sectoare. Spre exemplu, în Ungaria, sindicatele din transportul public spun că obligativitatea vaccinării ar duce la paralizarea serviciilor de transport în comun. Tot în Ungaria, unde angajatorii au opţiunea de a-şi obliga angajaţii să se vaccineze, sindicatele din retail avertizează că acest lucru ar face ca marile lanţuri de magazine să rămână fără lucrători. Ele şi aşa se confruntă cu o penurie de forţă de muncă. De altfel, lista cu companii care anunţă că nu-şi vor obliga angajaţii să se vaccineze creşte, multe indicând spre greutatea cu care găsesc oameni care să muncească.
La finalul lunii octombrie, guvernul maghiar condus de Viktor Orban a acordat companiilor dreptul de a cere angajaţilor nevaccinaţi sau neimunizaţi să se vaccineze contra COVID-19 ca o condiţie pentru păstrarea locului de muncă, în funcţie de profilul companiei şi de munca pe care o face angajatul.
De asemenea, guvernul a anunţat atunci că va introduce şi obligativitatea vaccinării pentru angajaţii de la instituţiile statului. Săptămâna trecută şi parlamentul Letoniei a permis afacerilor să concedieze angajaţii care fie refuză să se vaccineze contra COVID, fie nu trec la munca de la distanţă, scrie Mediafax.
Letonia este una din ţările europene lovite cel mai dur de actualul val al pandemiei. Circa 61% din adulţi sunt vaccinaţi cu doză completă, în timp ce media UE este de 75%, scrie Euractiv. Această ţară este prima care a revenit la o formă de lockdown în lunile de toamnă. În Cehia, legea interzice acum accesul în puburi şi restaurate, adică la berea servită în oraş, pentru persoanele nevaccinate sau neimunizate. Viena face cam acelaşi lucru, dar merge şi mai departe propunând testarea obligatorie chiar şi pentru cei vaccinaţi. Acestea nu sunt singurele state cu astfel de restricţii.
În Ungaria, nicio companie nu s-a angajat să-şi dea oamenii afară dacă nu se vaccinează. Decretul emis de guvern în acest sens a lăsat companiile şi angajaţii perplecşi, scrie Hungary Today. Dacă fac presiuni, mulţi angajatori riscă să piardă angajaţi vitali când penuria de forţă de muncă este o problemă tot mai gravă. Site-ul de investigaţii economice G7 a calculat că rata de vaccinare din Ungaria, de 70%, corespunde cu rata de vaccinare din companii, ceea ce înseamnă că personalul disponibilizat ar fi foarte dificil de înlocuit, mai ales când şi cei care ar trebui să le ia locul celor concediaţi ar trebui să fie şi ei vaccinaţi. Iar o mare parte din persoanele fără loc de muncă nu sunt vaccinate.
Sindicatele spun că firmele şi companiile ar prefera nu ameninţările, ci motivarea, spre exemplu, în cazul industriei auto, prin beneficii suplimentare.
Martin Metals, un distribuitor de metale, acordă 50.000 de forinţi (140 de euro) angajaţilor care se decid să se vaccineze. Aceiaşi bani îi primesc şi cei care se îmbolnăvesc de COVID deşi s-au vaccinat. În schimb, cei care refuză vaccinarea suportă măsuri de prevenire a transmiterii bolii, cum ar fi purtarea măştii de protecţie tot timpul. Companiile mari, precum MOL şi OTP, încă nu au o reacţie fermă la noul decret al guvernului Orban.
Sindicatele mai multor companii de transport public au avertizat că în cazul introducerii obligativităţii vaccinării companiile lor vor fi forţate să-şi înceteze activitatea. Decretul guvernamental prevede că prima doză a vaccinului de imunizare ar trebui să fie administrată până pe 15 decembrie pentru angajaţii din sectorul public care au contact cu clienţi şi până la sfârşitul lunii ianuarie 2022 pentru angajaţii din alte funcţii. Dacă persoana nu vrea să se vaccineze, va fi trimisă în concediu fără plată, iar după un an poate fi concediată.
Vaccinarea obligatorie pare că nu se discută, spre exemplu, la companiile de transport aerian din Canada. Air Canada şi-a suspendat peste 800 de angajaţi pentru a respecta regulile federale. Însă acolo personalul este în proporţie de 96% vaccinat. În Ungaria, premierul Orban le spune cetăţenilor săi că vaccinul este singura apărare contra COVID. Între timp, Ungaria a devenit ţara cu cea mai mare rată de transmitere a coronavirusului din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News