Spitalele din România s-ar confrunta cu o criză de imunoglobulină.
De o săptămână 11 mari spitale din țară au rămas fără imunoglobulină, iar criza de acum riscă să fie mai gravă față de cea din 2017, în timpul căreia au murit mai mulți pacienți rămași fără tratament, transmite Realitatea Plus. Medicii spun că în ultima săptămână cel puțin 3 copii au ajuns în stare gravă, iar viețile lor au fost puse în pericol. Salvarea a venit din partea principalului distribuitor de imunoglobulină din țară.
Reprezentanții companiei Besmax Pharma Distribution (BPHD) trag un semnal de alarmă și spun că este nevoie și de alți distribuitori pe piața românească, pentru a evita o criză prelungită. Spitalele rămase fără stocuri sunt: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „Marie Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Clinic Județean Constanța.
"La începutul anului 2021, am informat Ministerul Sănătății cu privire la riscul de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor românești cu imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă, în condițiile în care că majoritatea distribuitorilor de pe piața românească au redus treptat cantitățile livrate. Am arătat atunci că există o problemă globală a plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina, în condițiile în care, de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat o scădere cu 30% a colectării de plasmă normală la nivel mondial. (...) Reafirmăm nevoia unui dialog urgent între Ministerul Sănătății, distribuitorii de imunoglobulină din România și asociațiile de pacienți, pentru a se ajunge la o soluție înainte ca situația să se deterioreze grav. Pacienții români dependenți de imunoglobulină nu trebuie să mai treacă prin riscurile și frica din 2017, când au fost privați de un medicament vital pentru ei.", precizează compania BPHD într-un comunicat de presă.
Potrivit unei informări de presă, situația imunoglobulinei este în atenția Ministerului Sănătății (MS), iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate.
"Situația imunoglobulinei (Ig) este în atenția Ministerului Sănătății, iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate - Direcția politica medicamentului, a dispozitivelor și tehnologiilor medicale. Începând din luna aprilie, Ministerul Sănătății:
- a solicitat deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) din România planul de livrări pentru anul 2021;
- a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consumul pe ultimii doi ani a Ig pentru o comparație cu stocurile disponibile și a celor transmise de distribuitori în planul de livrări;
- a solicitat reprezentantului Besmax Pharma Distribution SRL detalii referitoare la distribuitorii cu care acesta colaborează în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public. În răspunsul primit se menționează aspectul modalității de calcul a prețului de producător pentru aceste produse, invocându-se o creștere de către producătorul Kedrion cu 5% a prețului de vânzare către România. Prin urmare, alocarea de cantități suplimentare în 2022 va fi posibilă la un preț care depășește cu aproximativ 7% prețul maximal actual din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România;
- a solicitat punct de vedere de la comisiile de specialitate cu privire la posibilitatea de acoperire a nevoilor actuale de tratament ale pacienților din România cu Ig disponibile astăzi pe piața din România, răspunsul fiind unul favorabil în legătură cu acest aspect.
Urmare a informațiilor obținute, urmează întâlniri cu reprezentanții producătorilor pentru discuții punctuale și acțiuni cu privire la disponibilitatea Ig pentru pacienții din România.", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu