Criză de ingineri hidrotehnicieni. Nu va avea cine să construiască sistemele de apă și canalizare

Imagini șocante. Ce aruncă bucureștenii în canalizare. "Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie" / Foto: Apa Nova
Imagini șocante. Ce aruncă bucureștenii în canalizare. "Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie" / Foto: Apa Nova

Inginerii specialiști în sistemele de apă și canalizare sunt cei care gestionează partea tehnică de aducțiune, funcțiune și conducere a construcțiilor aferente sistemelor de alimentări cu apă și canalizări. Din păcate, România se confruntă și cu o criză a acestor profesioniști înalt calificați.

Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților, condusă de Natalia Intotero, a organizat o dezbatere pentru a identifica soluții pentru relansarea educației în industria apei. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, mediului universitar, de afaceri, ONG-uri, Inspectorate Școlar Județene, Consilii Județene, dar și reprezentanți ai părinților, studenților și elevilor.

”Scopul acestei dezbateri a fost de a cunoaște situația reală a meseriei de inginer hidrotehnic și soluții de promovare a acesteia în rândurile tinerilor, meserie care asigură un loc de muncă stabil și bine plătit, acum și pe viitor, a spus Natalia Intotero. La eveniment a participat doamna consilier de stat Roxana Mînzatu, reprezentanți ai Guvernului României, ai mediului universitar, mediului de afaceri și ONG-uri, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlar Județene și reprezentanți ai Consiliilor Județene, oferindu-ne astfel prilejul de a identifica soluții concrete la problema insuficienței specialiștilor din domeniu. 

Printre soluțiile propuse, Facultatea Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București a sugerat: prioritizarea specializării Construcții pentru Sisteme de Alimentări cu Apă și Canalizări, posibilitatea reprofesionalizării în domeniu, stimulente pentru studenți, tinerii să fie orientați spre această meserie, specializarea să fie promovată, cursuri postuniversitare, baza materială și umană să fie dezvoltată.

Inițiative pentru atragerea tinerilor spre acest domeniu au vizat îndrumarea vocațională, prin caravane anuale prin care elevii să afle mai multe despre această meserie sau a unei Săptămâni a Carierei prin care tinerii să cunoască detalii cu privire la specializările menționate.

Banii europeni sunt de ajutor pentru revitalizarea specializărilor hidrotehnice. Prin fonduri europene, se finanțează stagii de practică la companiile de construcții de apă și canalizare, iar studenții își pot găsi, încă din timpul studiilor, un loc de muncă sigur și de viitor.

Concluzia dezbaterii a fost că efortul trebuie să fie comun pentru a promova specializările vitale dezvoltării României. Trebuie să încurajăm tinerii să urmeze meseriile tehnice și să promovăm învățământul tehnologic în sistem dual ca o modalitate de inserție pe piața muncii”, a spus președinta Comisiei pentru Învățământ, Natalia-Elena Intotero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel